Cum să faci profit din creșterea vacilor

Facebook
Twitter

Când vine vorba de cât de mare trebuie să fie o fermă pentru creșterea vacilor de lapte, astfel încât fermierul să aibă profit, părerile sunt împărțite. Ministerul Agriculturii finanțează fermele cu cel mult 20 de capete. Fermier cu vechime, Ioan Chiriac din comuna Letea Veche, județul Bacău, crede însă că o fermă poate fi profitabilă dacă numără cel puțin  50 de vaci de muls.

Domnul Chiriac conduce firma Rolex, unde are vreo 600 de vaci, din care 240 sunt de muls.

Dacă ai mai puține, spune el, mai mult ai de treabă dar nu câștigi îndeajuns de mulți pentru a-ți acoperi cheltuielile și pentru a mai rămâne cu ceva, măcar să cumperi utilaje noi.Explicația fermierului e simplă: ca să poți negocia cu o firmă care colectează laptele, să îi convingi pe cei de la această firmă să trimită o mașină care să ia laptele de la fermă, trebuie să poți livra măcar 1.000 de litri pe zi. Pornind de la producția minimă de lapte pe zi pe care o dă cea mai bună rasă la acest capitol, Holstein, respectiv 20 de litri de lapte/zi, e nevoie de cel puțin 50 de capete de vaci pe lapte.

Numai că dincolo de numărul de capete, fermierul trebuie să se gândească la câteva aspecte importante, înainte de a porni la drum. Primul îl reprezintă banii necesari pentru a ridica grajdurile, pentru a cumpăra sisteme de muls electrice și tancuri de răcire, pentru a amenaja camera de muls, pentru a cumpăra animalele. Ioan Chiriac spune că ar fi nevoie de vreo jumătate de milion de euro pentru toate acestea. Numai o junică gestantă din rasa Holstein costă între 1.700 și 2.000 de euro, explică el. Totodată, dacă nu investești pentru a construi grajdurile așa cum cer mai-marii de la Bruxelles, nu vei putea vinde laptele tău ca fiind lapte conform, pentru care procesatorii plătesc 1,45 de lei/litru, și îl vei da la porci.

Un al doilea aspect îl reprezintă procurarea hranei pentru vaci. Ca să iasă în profit, fermierul trebuie să pună pe banda de furajare furaje care s provină în proporție de minimum 70% de pe propriile terenuri, fie că e vorba de porumb siloz, fân sau lucernă. Restul de 30%, însemnând concentrate, minerale și alte adaosuri nutritive, poate fi cumpărat din comerț. De ce este important acest punct? Pentru că prețurile furajelor sunt volatile, explică domnul Chiriac: azi sunt ieftine, mâine scumpe i nu ai bani să le cumperi, dar animalele trebuie hrănite în fiecare zi. Numai că pentru a ajunge la această performanță, fermierul trebuie să dispună cam de 50 de hectare de teren: un hectar va hrăni o vacă de lapte.

Per ansamblu, costurile de furajare, plus tratamentele, pot ajunge la circa 25 de lei/zi, după cum apreciază fermierul băcăuan. Deci, fermierul va avea nevoie de capital de lucru, cel puțin până când junicile gestante vor făta și vor da lapte.

Cel mai important aspect legat de creșterea vacilor de lapte, în opinia lui Ioan Chiriac, nu sunt banii, ci cât de dedicat este cel care vrea să pornească o afacere în acest domeniu.

„Bani se mai găsesc. dar dacă nu ești determinat, dacă nu ești dispus să stai toată ziua la fermă sau pe câmp, printre oameni și animale, să vezi u ochii tăi că animalele sunt sănătoase și bine hrănite, că brazda e atât de adâncă pe cât ar trebui, nici nu are rost să te apuci, pentru că doar vei avea de treabă, dar nu vei avea succes!”, îi sfătuiește fermierul băcăuan pe cei care vor să pornească o afacere în zootehnie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE