Studiu: lumina poate influența gustul și aroma fructelor și a legumelor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Foarte mulți horticultori și pomicultori știu că lumina influențează culoarea fructelor și a legumelor. De aceea, o parte dintre ei au pus folii metalizate sub pomii fructiferi.

Iată că oamenii de știință au descoperit că intensitatea luminii și unghiul în care aceasta cade pe fructe și legume pot schimba atât gustul, cât și aroma tomatelor, a afinelor și a căpșunelor, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Florida, condus de Thomas Colquhoun, cadru universitar specializat în horticultură ambientală.

Cercetătorii au descoperit că parfumul florilor se modifică la lumina roșie. Ulterior, au continuat studiul pe tomate, căpșuni și afine și au ajuns la concluzia aroma acestora poate fi modificată cu ajutorul luminii. Aroma afinelor s-a schimbat cel mai greu, însă diferențele au fost importante, din punct de vedere statistic.

Împreună cu specialiști în stomatologie și degustători de marcă, cercetătorii de la Universitatea din Florida vor să vadă dacă și consumatorii pot sesiza diferențele în gust ți aromă, apărute la fructele și legumele „tratate” cu lumină.

Rezultatele acestui studiu vor putea fi utilizate pentru a spori calitatea nutritivă a fructelor și a legumelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE