ACA: Avem un an mediu spre bun. Prețul mierii nu va crește

Facebook
Twitter

Aproape jumătate din mierea produsă de apicultorii români merge către consumul intern, iar anul 2013 a fost mai bun, comparativ cu cel precedent.

Producția internă de miere nu va depăși 18.000 de tone anul acesta. Față de 2012, când seceta a afectat flora, iar apicultorii au produs circa 14-16.000 de tone de miere de albine, producția estimată pentru 2013 este mai mare.

„Comparativ cu anul 2012, când s-a înregistrat o producţie de miere între 14.000 şi 16.000 de tone, în 2013 vorbim despre un an mediu spre bun, undeva între 17.000 şi 18.000 tone. Cu rezerve că în vestul ţării, într-adevăr, au fost probleme, a fost calamitat şi salcâmul, şi rapiţa. În restul suprafeţelor, lucrurile au stat bine”, a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

În aceste condiții, șeful ACA spune că apicultorii nu vor majora prețurile, mai ales că în ultimii ani consumul intern s-a diminuat.

„În ciuda micilor probleme din acest an din unele zone, estimăm că preţul mierii nu va creşte pentru că a scăzut consumul de miere în România, comparativ cu ultimii doi ani”, a arătat Ioan fetea, în cadrul unei conferințe.

Aproape jumătate din mierea produsă de apicultorii români merg către consumul intern. Statisticile arată însă că românii consumă din ce în ce mai puțină miere de albine, media de consum fiind mai mică comparative cu alte țări ale Uniunii Europene. La nivelul Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează, în medie, între 1,5 şi două kilograme/cap de locuitor, în ţări precum Olanda, Belgia şi Germania.

„Noi consumăm cam jumătate din producţie, undeva între 400-500 de grame pe an. Dacă acum 20 de ani, erau 50 de grame, acum am ajuns la 450 de grame şi dacă ar mai creşte de zece ori, probabil că România va trebui să importe miere pentru consum. Acest lucru ar fi bun pentru a nu avea problema să exportăm jumătate şi să aducem la fel”, a precizat președintele ACA.

Numai că în vreme ce mierea românească, de bună calitate pleacă la export, 10% din importuri reprezintă miere de o calitate mai proastă, dar mai ieftină.

„Problema este că, pe lângă consumul acesta de miere autohtonă, noi mai importăm 10% din ce consumăm intern nişte surogate, care reprezintă o pacoste pentru România. Noi avem excedent de miere şi permitem să intre extra-comunitar, nu punem taxe, nu protejăm produsul miere, care este un brand. Repet, 10% din ce se consumă în România este miere extra-comunitară, surogat”, a subliniat Ioan Fetea.

Principalele piețe pentru apicultorii români sunt reprezentate de cele europene, pe primul loc plasându-se Germania, care cumulează circa 80% din exporturile de miere. Nemții preferă mierea ecologică produsă în România, potrivit datelor obținute de stiriagricole.ro.

În 2012, exporturile de miere le-au adus apicultorilor români încasări de aproape 35 de milioane de euro, în creștere cu circa 17% comparativ cu 2011, când acestea s-au ridicat la 29,6 milioane de euro. 2013 se arată a fi un an bun pentru apicultorii care export miere. În primele patru luni din acest an, exportul de miere pe pieţele intra şi extracomunitare s-a cifrat la 2.518 tone, iar încasările au fost de 7,6 milioane de euro.

Cea mai mare producţie de miere din România a fost de 22.000 tone. În prezent, apicultorii români dețin 1,47 de milioane de familii de albine, iar producătorii spun că mai e loc de creștere, însă e nevoie de sprijinul statului. Însă, fondurile destinate dezvoltării apicultorilor, prin intermediul Programului Național Apicol 2014-2016 vor fi mai mici cu aproape 60% față de alocarea financiară precedentă, cifrându-se la aproximativ 6,68 de milioane de euro, din care jumătate reprezintă contribuția Uniunii Europene. Cei de la Bruxelles au redus de aproape trei ori bugetul alocat apicultorilor români, de la 9 milioane de euro, la 3,34 milioane de euro, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE