Consumul de miere în România este mic, iar apicultorii exporta mai mult de jumătate din producție. Un român consumă în medie 450 de grame de miere de albine într-un an. Spre comparaţie, în Germania, consumul mediu de miere de albine pe cap de locuitor este de 2,2 kilograme, iar în Belgia şi Olanda de 1,5 kilograme.
Producţia anuală de miere a României este aproximativ 20.000-22.000 de tone. Mai mult de jumătate este exportată, mai ales în state membre ale Uniunii Europene. În ciuda unei producţii bune, circa 10% din consumul intern îl reprezintă mierea de albine din import, care provine mai ales din China şi Argentina, dar care nu are aceeaşi calitate ca şi cea obţinută în România.
În ciuda eforturilor depuse de crescatorii de albine, care au accesat cu succes şi fonduri europene, România are în prezent mai puţine familii de albine comparativ cu 1989. La acea dată erau 1,45 de milioane de familii de albine, iar în prezent doar 1,25 de milioane.