Folosirea fungicidelor slăbește rezistența albinelor la paraziți

Facebook
Twitter

Albinele care consumă polen provenit de la plante care au fost tratate cu unele dintre cele mai comune fungicide disponibile pe piață sunt mult mai predispuse să devină victimele paraziților intestinali, potrivit unui studiu realizat de Departamentul American pentru Agricultură și Universitatea din Maryland.

Cercetătorii au recoltat mostre de polen de la albinele care polenizaseră meri, pepeni, dovleci, castraveți, afine și alte fructe de pădure. Apoi au analizat polenul pentru a determina cantitatea de fungicide, insecticide, ierbicide la care sunt expuse albinele care fac polenizare în culturile agricole.

Analiza a arătat că polenul conținea urme de la 9 substanțe chimice de sinteză diferite. Cele mai frecvente au fost urmele de fungicide. În cazul albinelor care s-au hrănit cu polen care conținea în doze mai mari urme de fungicide s-a constatat că acestea sunt mai predispuse la infectarea cu parazitul Nosema, comparativ cu albine care s-au hrănit cu polen fără chimicale.

„Studiul nostru semnalează că trebuie să acordăm o atenție mult mai mare felului în care folosim fungicidele și modului în care acestea afectează albinele, în condițiile în care se consider că este sigur să împrăștii fungicide în perioada de înflorire a multor culturi. Trebuie să înțelegem cum ajung pesticidele în stup. Cu siguranță, nu ajung acolo doar din polenul colectat de albinele din culturile stropite”, a declarat Dennis van Engelsdorp, unul dintre co-autorii studiului.

Legislația europeană este mai restrictivă comparativ cu cea americană când vine vorba de folosirea pesticidelor, fungicidelor sau a îngrășămintelor. Recent, Comisia Europeană a interzis agricultorilor să mai folosească pesticidele care conţin trei neonicotinoide, substanţe care ucid albinele şi afectează calitatea mierii.Tipurile de pesticide vizate de interdicţia anunţată de CE sunt folosite la patru tipuri de culturi, respectiv porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi bumbac.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE