Comisia Europeană intervine pentru salvarea albinelor și a consumatorilor de miere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeană (CE) va interzice agricultorilor să folosească pesticidele care conţin trei neonicotinoide, substanţe care ucid albinele şi afectează calitatea mierii, notează presa internaţională, citând surse din cadrul Comisiei.

Decizia acesteia are la bază avizul negativ al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Tipurile de pesticide vizate de interdicţia anunţată de CE sunt folosite la patru tipuri de culturi, respectiv porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi bumbac. Principalii producători sunt germanii de la Bayer şi eleveţienii de la Syngenta. Deşi Bayer a făcut un lobby puternic pentru ca propunerea Comisiei să nu fie adoptată, Germania a votat în favoarea aplicării interdicţiei. Aceeaşi poziţie au adoptat-o şi francezii.

În schimb Italia, care iniţial votase pentru interdicţie, a trecut în tabăra opozanţilor măsurii propuse de CE, motivând că nu a obţinut posibilitatea de a trata culturile înainte de înflorire, au indicat surse din rândul participanţilor la vot. Alături de Italia, alte şapte state, între care Marea Britanie şi Ungaria, au votat împotriva interdicţiei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE