Producția de miere din acest an va fi mai slabă față de 2012, din cauza valului de căldură care s-a abătut asupra României de la mijlocul lunii mai.
După un an 2012 prost, în care apicultorii au obținut vreo 10.000 de tone de miere, față de 20.000-22.000 de tone, cât este media anuală, veștile pentru 2013 nu sunt tocmai îmbucurătoare, a declarat pentru ȘtiriAgricole președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea. Apicultorii se așteaptă să obțină chiar și mai puțină miere anul acesta comparativ cu 2012.
Pe de o parte, producția de miere a fost mică în 2012, iar albinele nu au avut suficientă miere pentru iernat, iar producătorii au trebuit să suplimenteze hrana din stup cu siropuri speciale, ceea ce a generat costuri suplimentare. Pe de altă parte, temperaturile au crescut brusc în această lună, iar florile s-au deschis și s-au ofilit foarte repede, față de procesul natural de maturare, astfel că albinele nu au mai avut timp să adune polen. În plus, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor, nici secretația de polen nu a fost suficientă.
În acest context, producția de miere de salcâm și rapiță va fi înjumătățită comparativ cu 2012. Apicultorii își pun speranța în producția de miere de albine de tei, mai ales că a plouat. Însă, dacă temepraturile se vor reduce sub valorile normale pentru această perioadă și vor fi furtuni, iar lunile de vară vor fi secetoase, cum au anunțat meteorologii, prognoza este sumbră.
Pentru consumatori, partea proastă este că, în locul mierii sănătoase produsă în România, piața va fi invadată cu miere amestecată cu sirop de zahăr și conservanți.