Insecticide impotriva gandacului de Colorado

Facebook
Twitter

Ploile din ultima vreme au spalat eforturile cultivatorilor de a tine la distanta gandacul de Colorado. Iata cateva produse destinate combaterii acestui daunator.

ACTARA 25 WG de la Syngenta este insecticid sistemic cu efect de lungă durată, ce combate un spectru larg de daunatori la un numar mare de culturi. Acționeaza prin contact și ingestie. Produsul patrunde rapid in planta si apoi este transportat ascendent (acropetal) prin sistemul vascular, protejand întreaga planta, precum si noile cresteri. Combate dsunstorii atat în stadiul de larva, cat și de adult.

Utilizat pentru combaterea daunatorilor care afectează culturile de cartof sau cultura in camp a vinetelor, respectiv gandacul de Colorado si afidele, doza recomandata de Actara 25 WG sestet de 0,08 kg/hectar, respectiv 0,06 kg/hectar, iar timpul de pauza, adica intervalul minim de timp de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltare, este de 14 zile și respectiv, 3 zile.

CALYPSO 480 SC de la Bayern este un insecticid care acţioneaza asupra insectelor daunatoare prin contact şi ingestie. Are un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa şi sug sucul cellular, cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Activitatea insecticidului CALYPSO 480 SC asupra insectelor nu este influentata de temperaturile existente în momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatiile cazute ulterior acestuia.

  • La cartof: Se efectueaza unu sau cel mult două tratamente împotriva gandacului din Colorado şi a afidelor. Cultura este protejata pe o perioadă de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii.
    La cartof pentru sămânţă: Se efectueaza un singur tratament împotriva gandacului din Colorado şi a afidelor.  
    La pomi fructiferi (mar, prun, cires): Tratamentele se efectueaza la avertizare, în funcţie de ciclul biologic al fiecarei insecte. Datorită faptului că insecticidul CALYPSO 480 SC prezintă o selectivitate excepţionala faţa de insectele utile el poate fi utilizat chiar şi la înflorire, fara a distruge insectele polenizatoare cum sunt albinele sau bondarii.

RIMON 10 EC, produs de Makteshim Agan, este un regulator de creștere al insectelor, ce conține novaluron, un inhibitor al chitinei. Novaluron intervine în primele vârste de dezvoltare al pricipalilor dăunatori foliari prin întreruperea procesului de formare a cuticulei. Nu are efect asupra insectelor adulte. Se aplică la averizare: în pomicultură în perioada de zbor maxim al insectelor, la legume în perioada de maximă depunere a pontei, iar la cartof la începutul eclozarii pontelor. Pentru combaterea larvelor tinere de vârsta I și II ale gandacului de Colorado, doza recomandată este de 0,25 l/ha.

La cerealele depozitate, tratamentul se aplică pe benzile transportoare de încarcare a celulelor, folosind dispozitive de pulverizare special montate în acest sens.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE