Programul Naţional Apicol 2014-2016, mai sărac cu 60%

Facebook
Twitter

În perioada 2014-2016, fondurile alocate Programului Naţional Apicol vor fi de circa 6,68 milioane de euro, din care jumătate reprezintă fonduri europene, iar jumătate contribuția României, potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii (MADR), Daniel Botănoiu.

Astfel, anual, apicultorii vor putea accesa câte 30 de milioane de lei. Suma este însă mai mică decât cea alocată în trecut cu aproape 60%. Motivul scăderii este reducerea finanțării de la Uniunea Europeană de aproape 3 ori, de la 9 la puțin peste 3 milioane de euro.

„Când ne-am dus cu propunerea către Comisia Europeană, aveam nouă milioane de euro contribuţie europeană. De la nouă milioane, am ajuns la 3,3 milioane, şi nu numai noi, ci şi celelalte state europene. În funcţie de asta, acum trebuie să renegociem ce anume susţinem cu aceşti bani: mergem pe medicamente 100%, mergem pe elemente nutritive cu 2,30 lei sau cu cât sau mergem pe material biologic? Banii aceştia trebuie să meargă către producători, nu către alte forme asociative”, a arătat Daniel Botănoiu.

Anul acesta, Programul Naţional Apicol a avut alocate aproape 7 milioane de euro. Până acum, un număr mai mare de 7 milioane de apicultori au primit finanțări prin acest program, potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Un număr de 7.076 de apicultori au beneficiat de Programul Naţional Apicol, în acest an. Aceştia deţin un număr aproximativ de 550.000 de familii de albine. Plafonul alocat pentru acest an în acest program a fost de aproape şapte milioane de euro, din care 3.446.343 euro alocate de la Comisia Europeană şi restul bani naţionali. Aceşti peste 7.000 de apicultori sunt organizaţi în 147 de forme asociative, la nivel naţional. Am plecat cu 65 de forme asociative, în 2008, primul an de derulare a programului, apoi a crescut la 90, la 110 etc.”, a declarat Cristina Şurlea, consilier superior în APIA, în conferinţa de deschidere a celei de-a noua ediţii a Târgului Naţional al Mierii de la Bucureşti.

Apicultorii români dețin în prezent aproximativ 1,47 de milioane de familii de albine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE