IMM-urile și agricultură: angajați puțini, dar profitabili

Facebook
Twitter

IMM-urile din agricultură și-au crescut în 2011 numărul mediu de salariați cu 2,4% față de anul anterior, însă continuă să aibă cei mai puțin angajați, respectiv 3,3%, conform raportului privind sectorul IMM din România, ediţia 2013, realizat de către Fundaţia Post-Privatizare (FPP).

Astfel, profitabilitatea unui angajat în agricultură este dublă faţă de media naţională, având o valoare de peste 25.000 de lei.

În ciuda crizei, numărul afacerilor în agricultură a avut una dintre cele mai ridicate rate de creştere, cu peste 20.700 de noi entităţi înfiinţate anul trecut, ceea ce reprezintă 16,5% din numărul total de firme apărute, clasând sectorul pe locul al doilea după comerţ.

IMM-urile din agricultură se configurează ca un segment stabil la toţi indicatorii, chiar dacă la valori mici faţă de potenţial, fiind singurele firme cu tendinţe de evoluţie constant pozitivă pe termen mediu.

Resursele naturale şi iniţiativele de finanţare de la bugetul de stat contribuie la atractivitatea sectorului. În agribusiness, rata de absorbţie a fondurilor europene este de 50%, aproximativ de trei ori mai mare decât media naţională.

În pofida creşterii vizibile pe parcursul crizei, ponderea cifrei de afaceri pentru sectorul agricol reprezintă doar o fracţiune din volumul total, însumând 3,7%. Rezultatele sectorului exemplifică potenţialul neexploatat, care ar putea beneficia de fonduri suplimentare pentru dezvoltare, care vor fi disponibile în perioada de programare 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE