Vom ajunge să tranzacționăm apă la bursă?

Facebook
Twitter

Secetele prelungite care au afectat areale imense din întreaga lume în ultimele luni, cauzate de schimbările climatice, i-au determinat pe unii experți să avertizeze că, dacă nu se vor lua măsuri rapid, vom ajunge să tranzacționăm apa pe bursă, așa cum se întâmplă cu petrolul.

Un caz aparte pe harta zonelor agricole afectate de secetă îl reprezintă California. Un nou raport al oamenilor de știință arată că agricultura acestui stat american suferă de pe urma celei mai severe secete din ultimele decenii. Din cauza secetei, rezerva de apă de suprafață, reprezentată de râurile din Central Valley, principala zonă agricolă a Californiei, s-au redus cu o treime.

Deocamdată, fermierii folosesc apă din rezervele subterane, însă acestea se diminuează de la o zi la alta. În plus, costurile generate de săparea puțurilor și pomparea apei la suprafață nu sunt deloc de neglijat.

Pe măsură ce rezervele de apă se vor diminua, efectele asupra producătorilor pot deveni dezastruoase, au avertizat oamenii de știință. Aceștia atrag atenția că vom asista la scăderea veniturilor fermierilor și la creșterea șomajului în California.

Anul acesta, se estimează că seceta va produce pagube de aproximativ 1,5 miliarde de dolari fermierilor, din care un miliard va reprezenta scăderea veniturilor ca urmare a producției mai mici, iar 500 de milioane de dolari costuri suplimentare pentru irigații. Aceste pagube reprezintă circa 3% din valoarea produselor agricole obținute de fermierii californieni. La nivelul întregului stat, pierderile economic se vor ridica la 2,2 miliarde de dolari.

California nu este singurul stat din lume care se confruntă cu seceta. Producătorii de ceai din India sau cultivatorii de cafea din Brazilia au aceeași problemă. În România, în ciuda precipitațiilor abundente din ultima perioadă, buletinele agrometeorologice arată că fermierii se confruntă cu secetă pedologică.

În aceste condiții, nu e de mirare că specialiştii Agenţiei de Mediu din Marea Britanie sunt de părere că, până în anul 2034, omenirea se va confrunta cu un deficit de apă potabilă. Mai mult decât atât, aceiaşi experţi afirmă că, în câţiva ani, schimbările de mediu şi creşterea cererii vor transforma apa potabilă într-un produs care va fi tranzacţionat la bursă, la fel ca ţiţeiul sau aurul, notează europolitics.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE