Afacerile cu plante aromatice au de suferit de pe urma secetei

Facebook
Twitter

Deși s-au temut că seceta le-ar putea afecta serios câștigurile, producătorii de plante aromatice sunt încrezători că pierderile nu vor fi majore.

India este unul dintre cei mai mari producători de ceaiuri din lume, iar cea mai mare parte a recoltei vine din statul Assam, situat în nord-estul țării. Atât oamenii de știință, cât și fermierii spun că temperaturile din regiune cresc prea repede, perioadele de secetă devin din ce în ce mai lungi, iar sezonul ploios nu se mai desfășoară după același tipar ca odinioară.

Seceta prelungită din ultima perioadă părea să le dea peste cap estimările producătorilor de ceai. Însă, aceștia au reanalizat situația, iar pagubele nu mai par la fel de mari ca cele estimate inițial. Astfel, pierderile se vor ridica la circa 15-20 de milioane de kilograme de plante folosite pentru prepararea ceaiurilor, în condițiile în care producția totală a Indiei este estimată la 1.100 de milioane de kilograme, potrivit lui C K Dhanuka, președintele executiv al companiei Dunseri Petrochem and Tea, care deține 11 plantații în Assam și produce 11 milioane de kilograme de plante folosite pentru prepararea ceaiurilor.

Chiar dacă recolta va fi mai proastă, producătorii nu se gândesc să crească prețurile, deoarece, în acest caz, nu vor mai fi la fel de competitivi pe piața internațională.

După ce în luna aprilie, producția de plante pentru ceaiuri a fost mai mică cu 30% față de obicei, lunile iunie, iulie și august ar putea aduce o schimbare a situației.

„Dacă va ploua suficient în aceste luni, pierderile pot fi recuperate”, este de părere un alt producător, McLeod Russel.

Pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, numeroși fermieri au început să instaleze sisteme de irigații în plantațiile de ceai. Numai că irigațiile cresc semnificativ costurile de producție.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE