Culturile agricole arată bine şi deocamdată nu există un deficit de apă, chiar dacă au fost anumite probleme izolate. Autoritățile caută soluții pentru a găsi un miliard de euro ca să reabiliteze o parte din sistemul de irigații.

„Deocamdată culturile arată bine. Nu există un deficit de apă. Au fost anumite probleme izolate, mici, dar nu există probleme în acest moment şi sper să nu existe tot anul. Dacă vor fi probleme, cred că vom fi pregătiţi, mai pregătiţi decât altă dată, şi pe măsură ce vom face aceste investiţii cu fonduri europene vom fi din ce în ce mai pregătiţi să răspundem eventualelor probleme generate de condiţiile meteo”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la AgroZoone, un eveniment dedicat transportului şi logisticii în agricultură şi zootehnie, transmite Agerpres.

În acest an, după ce Agenţia Națională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a devenit jucător pe piaţa de energie, a mai precizat Constantin.

„Am cumpărat energie în cantităţi foarte mari ca să fim pregătiţi pentru vară la un preţ cu 25-30% mai mic. Am cumpărat în mai multe etape şi preţul a fost diferit. Este o diferenţă de preţ, între 25 şi 30%, pentru energie ceea ce este foarte important pentru că energia reprezintă 80% din preţul final pe care îl plăteşte un utilizator al apei pentru irigaţii. În felul acesta îi stimulăm pe toţi cei care vor să irige în cazul în care va fi secetă”, a subliniat șeful de la Agricultură.

Totuși, în cazul irigaţiilor, rămâne problema infrastructurii primare, iar acolo ar fi nevoie de un miliard de euro pentru a reabilita tot ceea ce există în proprietatea statului.

„Cred că din punct de vedere strategic, din punct de vedere al interesului naţional, această infrastructură trebuie să rămână în continuare în proprietatea statului. Mă refer la staţiile de pompare, la canalele magistrale, astfel încât în anumite amenajări de irigaţii să nu existe fermieri mai mici care să fie sufocaţi de fermierii mai mari”, a precizat Daniel Constantin.

La începutul lunii martie, ANIF a cumpărat de pe platforma specializată a Bursei Române de Mărfuri (BRM) o cantitate de energie electrică de 88.319 MWh, la un preţ de 164,74 de lei pe MWh, cu 27% mai mic faţă de preţul de achiziţie din 2013 de 225 de lei/MWh.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz – 272.688 hectare, orzoaică – 86.646 hectare şi rapiţă – 383.551 hectare.