Despăgubiri pentru producătorii de legume și fructe care au de suferit de pe urma embargoului rusesc. Vezi ce sume vor fi plătite

Facebook
Twitter

Ca urmare a embargoului impus de Rusia produselor agroalimentare din Uniunea Europeană, legumicultorii și pomicultorii vor primi despăgubiri cuprinse între 3,88 și 30 de euro, pentru o sută de kilograme de legume și fructe retrase de pe piață, nerecoltate sau recoltate înainte de coacere.

Astfel, valoarea ajutorului pentru retragerile de pe piaţă pentru alte destinaţii este de 7.320 de euro/ha în cazul tomatelor cultivate în câmp, 14.640 de euro/ha pentru tomatele cultivate în solarii și 21.960 de euro/ha, pentru tomatele cultivate în sere, potrivit unui proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii.

Dacă producătorii au optat pentru nerecoltare sau recoltare înainte de coacere, cuantumul sprijinului este de 6.588 euro/ha în cazul tomatelor cultivate în câmp, 13.176 de euro/ha pentru tomatele cultivate în solarii și 19.764 de euro/ha, pentru tomatele cultivate în sere.

Puteți consulta lista completă a sumelor ce vor fi plătite ca despăgubiri în Ordinul privind masurile exceptionale suplimentare de compensare a producatorilor de fructe si legume.

Cererea-tip de acordare a sprijinului financiar se depune la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de 31 ianuarie 2015. Cererea de acordare a sprijinului financiar trebuie să fie însoțită de:

  •  certificat de conformitate al produsului, eliberat de inspectorii din cadrul Direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, pentru măsura de retragere de pe piață, distribuire gratuită și alte destinații;
  •  fişa de inspecţie monitorizare a culturii din punct de vedere fitosanitar pentru măsura de nerecoltare şi recoltare în verde;
  •  documente justificative care să motiveze cuantumul solicitat al ajutorului;
  •  adeverință emisă de instituția bancară la care a fost deschis contul în care se solicită efectuarea plății.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE