Seceta pune pe jar prețurile alimentelor

Facebook
Twitter

Scumpirea alimentelor, de la cafea la carne și legume, determinată de secetă, va conduce la creșterea costurilor pe care trebuie să le suporte comercianții, fapt care va avea efecte negative atât asupra companiilor, cât și asupra consumatorilor.

Prețurile alimentelor ar putea crește cu 3,5% anul acesta, potrivit estimărilor guvernului federal american. Acesta va fi cel mai mare avans al prețurilor din ultimii trei ani, scrie presa de peste ocean. Numai în luna februarie a acestui an, prețurile au urcat cu 0,4%, arată statisticile oficiale. Cele mai semnificative scumpiri s-au înregistrat la carne, preparate din carne și lactate.

Majorarea prețurilor vine pe fondul secetei prelungite care a afectat terenurile agricole din Statele Unite, în special cele din California și Texas, precum și din alte zone geografice ale lumii. Spre exemplu, seceta din Brazilia, cel mai mare producător mondial de cafea, zahăr și portocale, a determinat scumpirea acestor produse pe piața internațională. Totodată, seceta din sudul Asiei a alimentat scumpirea uleiurilor vegetale destinate consumului uman, cum este uleiul de palmier. Mai mult decât atât, cererea de lactate de pe piața asiatică este în creștere, astfel că prețurile avansează direct proporțional.

Luna trecută, autoritățile federale americane estimau că alimentele se vor scumpi cu 2,5-3,5% anul acesta, după ce prețurile au urcat cu 1,4% anul trecut. În ultimii zece ani, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 2,8% anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE