Trecerea de la arme la agricultură. Drumul către profit al unui veteran

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar dacă înființarea unei ferme nu a fost prima ei alegere, Vonita Murray crede cu tărie că poate scoate bani din pământ și din apă.

În vârstă de 38 de ani, Vonita Murray a lăsat în urmă zilele în care era membru activ al Marinei americane, pentru a se dedica afacerii de familie în agricultură, scrie sacbee.com. Tranziția de la viața cazonă la cea de fermier s-a produs treptat, de-a lungul a mai multor ani, în care tânăra a descoperit că nu își mai dorește să mai lucreze la un birou. Decizia a venit după ce, părăsind armata, s-a alăturat unei firme private, dar, în contextul crizei financiare, a fost concediată.

„A fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla”, povestește Vonita Murray.

Tânăra a folosit un grant în valoare de 5.000 de dolari, pe care l-a primit de la Coaliția Fermierilor Veterani, pentru a-și cumpăra utilaje și echipamente necesare în activitatea de la fermă. În același timp, a efectuat un curs pentru fermieri, care a ținut șase luni. Însă Vonita Murray este conștientă că vor mai trece ani buni până când va reuși să își asigure un trai confortabil din agricultură, iar pentru asta este dispusă să lucreze și peste 12 ore pe zi.

„Nu am fost niciodată atât de obosită, de falită și de fericită”, a mărturisit Vonita Murray, răzând. „Pentru prima oară în viața mea, am un scop valoros. Ceea ce fac astăzi are cu adevărat valoare în viața oamenilor”, arată ea.

Ca și Vonita Murray, și alți veterani ai armatei americane s-a dedicat agriculturii în ultimii ani. Acum, ei formează o „mare familie”, în care ajutorul reciproc este la ordinea zilei, mai spune tânăra. Ea a arendat circa 3 hectare de luciu de apă de la o firmă care se ocupă de creșterea sturionilor. În același timp, produce sucuri de fructe, cultivă roșii tradiționale, sau muștar, crește gărini în regim ecologic pentru producția de ouă și se gândește să dezvolte și o fermă de iepuri, alături de alte proiecte care vizează creșterea animalelor în regim ecologic, pentru producția de carne organică.

Pentru a-și pune în aplicare ideile de afaceri, Vonita Murray a accesat o linie de finanțare în sumă de 35.000 de dolari de la Ministerul american al Agriculturii.  A mai obținut și un grant pentru a-și cumpăra un camion cu care sp livreze produsele de la fermă în zone locuite de persoane cu venituri mici, în parteneriat cu un centru care susține afacerile de familie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE