Un belgian, despre tradițiile românești: “Cred că și acum ascultăm aici mai multă muzică populară decât unii români”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Câteva sute de persoane au venit duminică în Piața de pește din Bruxelles pentru a vedea dansuri, muzică populară, creații ale meșterilor populari din județul Vâlcea, precum și pentru a se delecta cu produse culinare autohtone în cadrul celei de-a noua ediții a festivalului “Primăvară românească”, organizat de casa de cultură belgo-română Arthis.

De asemenea, românii au avut prilejul să-l asculte pe Gabriel Cotabiță și să cânte împreună cu el, potrivit Agerpres.

Românii prezenți în număr mare la festival au avut ocazia să asculte grupurile folclorice “Haiducii” și “Rapsodia vâlceană”, dar o impresie deosebită a făcut și ansamblul belgian Vitrifolk, ai cărui membri trecuți în mare parte de mult de prima tinerețe au arătat cât de bine stăpânesc dansurile populare românești.

Pierre Parent, liderul grupului, susține că el și ceilalți membri practică dansurile românești de zece ani, deși ansamblul este format de aproape 20. El mai spune că alegerea de a dansa folclor românesc a venit de la sine și că probabil rolul principal l-a avut muzica. “Cred că și acum ascultăm aici mai multă muzică populară decât unii români”, spune belgianul în vârstă de 66 de ani, citat de Agerpres.

În timp ce mulți dintre cei prezenți se uitau la dansuri populare sau ascultau melodii folclorice, meșterul popular Eugen Pătru, din comuna Vlădești, județul Vâlcea, le arăta copiilor belgieni cum se fabrică vasele din ceramică la o roată de olărit. El afirmă că belgienii au fost “puțin mai reci”, dar spune că asta este de așteptat, atâta timp cât aceștia nu au ocazia să vadă astfel de meșteșuguri nici măcar la televizor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE