FADERE: Firmele care plasează muncitori români în fermele din străinate încheie contracte abuzive

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numeroși români care au sperat că un loc de muncă într-o fermă din străinătate le va aduce un viitor mai bun au căzut în capcana firmelor care intermediază contracte cu angajatorii din afara țării.

Dovada acestui fapt vine tocmai de la Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

„FADERE a primit în ultimul timp mai multe reclamații din partea muncitorilor români detașați în Europa, în mod special în zona agricolă. Ei se plâng de faptul că firmele românești care îi contractează, de multe ori, nu au nici măcar sediu, îi pun pe muncitori să semneze contractele în autocar sau în stațiile de autocare. Contractele, de cele mai multe ori, sunt abuzive, iar condițiile unde merg să lucreze nu sunt niciodată cele promise la plecare”, se arată într-un comunicat remis de federație.

În sprijinul românilor care lucrează în fermele din străinătate, Consiliul de Ministrii al Uniunii Europene a adoptat săptămâna trecută noi măsuri. Acestea au rolul să garanteze aplicarea corectă a normelor UE cu privire la detașarea lucrătorilor europeni într-un alt stat membru. Una dintre măsuri se referă la faptul că românii care vor lucra în străinătate nu vor putea fi plătiți cu sume mult mai mici față de cele încasate de localnici.

„Noua directivă va asigura respectarea în practică a drepturilor lucrătorilor detasați. Directiva mai spune că muncitorii detașați vor beneficia de protecție socială și că salariul lor nu va fi niciodată mai mic decât salariul minim al țării unde vor lucra”, se arată într-un comunicat remis de Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE).

Statele membre au doi ani și douăzeci de zile ca termen pentru a-și armoniza legile interioare cu aceasta directivă privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor. Din acest moment, firmele care efectuează detașări sunt obligate să declare numărul lucrătorilor care urmează a fi detașați și datele contractului de muncă, iar statele pe teritoriul cărora se vor detașa muncitorii europeni au obligația să efectueze controale și să țină cont de plângerile și de acțiunile juridice și administrative împotriva angajatorilor.

FADERE cere Ministerului Muncii din România să creeze de urgență o comisie pentru  controlul firmelor care detașează muncitori în Europa și să verifice contractele care se vor încheia între cele două părți.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE