Biserica și agricultura sau cum au reușit niște călugărițe să-și facă fermă eco

Facebook
Twitter

Primele reprezentante ale ordinului religios au ajuns pe acele meleaguri în 1865, ca dăscălițe.

Astăzi, media de vârstă printre călugărițele de la School Sisters of Notre Dame din Mankato, statul american Minnesota, este de 73 de ani. Cu toate acestea, ele au reușit să convingă autoritățile să le aprobe un proiect care vizează construirea unei ferme care va folosi energie solară pe o suprafață de peste 1,6 hectare de teren agricol.

Mai mult decât atât, au atras parteneri puternici în proiect, estimat la 1,8 milioane de dolari, astfel că ferma care va folosi energie solară a călugărițelor va ocupa locul al cincilea ca mărime în Minnesota. Președintele companiei care s-a alăturat acestui proiect, Dwight Jelle, spune că lucrările vor începe anul acesta sau în primăvara viitoare.

Pentru ferma solară, călugărițele au obținut și finanțare în sumă de 900.000 de dolari, de la un fond de investiții.  Însă, ele vor deveni proprietare ale fermei solare de abia peste șapte ani.

Și fermierii români pot implementa proiecte similare. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se finanțează proiecte de acest tip, care vizează folosirea de surse de energie regenerabilă în ferme.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE