Cum a ajuns Danemarca să exporte cârnați în China

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În vreme ce producătorii români încă așteaptă avizele pentru a exporta în China, danezii se pregătesc de primele livrări.

În luna aprilie a acestui an, regina Danemarcei a întreprins o vizită în China, care s-a concretizat, din punct de vedere economic, cu încheierea mai multor acorduri. Pe partea de agricultură și industrie alimentară, s-au semnat cinci înțelegeri cu privire la exportul de preparate din carne de porc, de pui și lactate, precum și referitoare la realizarea de studii în domeniul nutriției, dar și pe partea de reglementare și cercetare.

Așa a devenit Danemarca prima țară care poate exporta cârnați în China. Cum s-a ajuns la această performanță? Suprafața agricolă a Danemarcei este de numai 2,7 milioane de hectare, față de aproximativ 14 milioane de hectare, cu cât se laudă România.

În Danemarca trăiesc cinci milioane de locuitori, din care mai puțin de 2% activează în agricultură. În schimb, producția agricolă poate acoperi necesarul de consum a 15 milioane de persoane. Spre comparație, în România, jumătate din populație locuiește la țară și practică o agricultură de subzistență.

Mai mult decât atât, producătorii de lapte s-au unit în asociații puternice, astfel că există 34 de companii care au o producție anuală de 500 de milioane de kilograme de lactate. Anual, două treimi din producția agricolă merg la export în circa 100 de state, iar jumătate din exporturi sunt realizate către piața comunitară europeană.

În plus, China și Danemarca au convenit să colaboreze în ceea ce privește producția de carne de porc. În acest sens vor demara mai multe proiecte-pilot.

Alături de regina Danemarcei, în China s-au deplasat mai mulți miniștri. Ministrul pentru dezvoltarea mediului de afaceri a parafat o serie de înțelegeri cu privire la tehnologii nepoluante pentru sectorul maritim și construcția de nave. Totodată, compania Huawei a parafat un acord pe cinci ani cu două universități din Danemarca, în baza cărora cei mai buni zece studenți, care urmează cursuri de telecomunicații, vor face vizite de lucru în China, potrivit ministrului danez al Educației, Sofie Carsten Nielsen. Deasemenea, s-au semnat acorduri în domeniul energetic, în special pe partea de consultanță, adică servicii cu valoare adăugată mare. Astfel, acordurile din sectorul agricol sunt dublate de parteneriate și în alte domenii.

Istoria colaborării economice dintre China și Danemarca are o tradiție de câteva decenii. În prezent, peste 500 de companii daneze operează în China, iar statul asiatic este al doilea cel mai mare partener comercial al Danemarcei din afara Uniunii Europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE