Cine va fi noul comisar european pentru Agricultură? Posibil contracandidat pentru Dacian Cioloș

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi, premierul Victor Ponta a fost prezent la Curtea Constituțională, pentru a-și susține sesizarea cu privire la ceea ce el considera un conflict cu președintele României,Traian Băsescu, legat de reprezentarea României la Consiliul European, care va avea loc pe 16 iulie și unde se vor negocia portofoliilor viitorilor comisari europeni, în cărții fiind și fostul ministru Dacian Cioloș.

Premierul, care a fost însoțit de deputatul PSD Eugen Nicolicea, a precizat că intervenția sa vizează viitorul Consiliu European, care are pe ordinea de zi „atribuții stricte ale Guvernului”, cum ar fi „desemnarea comisarului european și a celorlalți comisari”. Președintele Traian Băsescu a fost reprezentat în fața judecătorilor constituționali de consilierul prezidențial Claudiu Dinu.

În birourile Ministerului Agriculturii, se discută despre o nouă nominalizare a lui Dacian Cioloș pentru funcția de comisar european pentru Agricultură. La finele lunii mai, Dacian Cioloş a declarat că respectă munca celor care trebuie să negocieze un portofoliu important de comisar pentru România.

„Pe de altă parte, mi se pare important, într-un mod foarte pragmatic, înainte de a vorbi, să vedem cine va fi preşedintele desemnat al Comisiei Europene, pentru că preşedintele desemnat este cel care repartizează portofoliu şi cu care se discută aceste lucruri”, a adăugat comisarul pentru Agricultură.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a mai spus că va face public „când va veni momentul” dacă îşi mai doreşte un nou mandat de comisar, afirmând că, deocamdată, cei care vorbesc sunt reprezentanţii României, iar cel care repartizează portofoliul este preşedintele desemnat al Comisiei Europene, transmite Agerpres.

„Când va veni momentul, o să pot să vă spun un punct de vedere şi asupra acestui lucru. Deocamdată, cum aţi observat şi dumneavoastră, cel care vorbeşte este premierul, sunt reprezentanţii României şi, dacă va fi cazul să vorbesc şi eu, o să vorbesc. Deocamdată, respect munca celor care trebuie să negocieze un portofoliu important de comisar pentru România. Pe de altă parte, mi se pare important, într-un mod foarte pragmatic, înainte de a vorbi, să vedem cine va fi preşedintele desemnat al Comisiei Europene, pentru că preşedintele desemnat este cel care repartizează portofoliu şi cu care se discută aceste lucruri”, a arătat Dacian Cioloş.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot în luna mai, în urma discuţiilor pe această temă purtate în cadrul coaliţiei de guvernare, la care a participat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că opţiunea principală a României în privinţa componenţei viitoarei Comisii Europene o reprezintă păstrarea portofoliului Agriculturii, dar nici Justiţia „nu ar fi rău”.

Totuși, în cursa pentru funcția de comisar European pentru Agricultură ar putea intra și fostul ministru spaniol de resort, Miguel Arias Cañete, favorit în cursa pentru desemnarea viitorului reprezentant al Spaniei în Comisie. Însă, potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de presa internațională, se pare că România ar fi singura țară care a cerut să îi fie atribuit un nou mandate de comisar European pentru Agricultură. Astfel, Dacian Cioloș ar avea ocazia de a continua reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE