PNDR 2014-2020. Cum se vor cheltui cele 8,5 miliarde de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Avem pământ fertil, dar nu avem utilaje performante pentru a-l lucra sau sisteme de irigații pentru a crește productivitatea. De aceea, cele 12 măsuri cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 se vor axa pe modernizarea fermelor și a satului românesc, instalarea tinerilor fermieri sau constituirea fondurilor mutuale.

Noul PNDR 2014-2020, așa cum l-a prezentat ministrul Agriculturi, Daniel Constantin, va fi structurat pe 12 măsuri, ceea ce înseamnă o simplificare a acestuia, față de programul aferent perioadei 2007-2014. Trebuie precizat că, deocamdată, MADR nu a finalizat noul PNDR, astfel că fermierii vor putea accesa fondurile puse la bătaie de UE de abia spre finalul anului viitor, deși, recent, șeful MADR spusese că vor putea fi deschise apelurile de proiecte încă din primăvara lui 2014.

Ce se va finanța prin noul PNDR 2014-2020:

 • Măsura 1: Investiții în active fizice pentru modernizarea fermelor, unităților de procesare și a infrastructurii, urmând să fie disponibile peste 100 de milioane de euro pentru investiții în exploatații agricole. Pentru partea secundară a sistemelor de irigații, se dorește la nivelul MADR alocarea a 371 de milioane de euro, ceea ce înseamnă fonduri de șase ori mai mari față de perioada 2007-2013. Alte 200 de milioane de euro vor merge la partea  de acces la exploatațiile agricole sau acces pe drumurile forestiere.
 • Măsura 2: Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor pentru instalarea tinerilor fermieri, start-up, microîntreprinderi și întreprinderi mici non agricole va dispune de un buget de peste un miliard de euro, din care pentru înființarea întreprinderilor pentru tinerii fermieri vor merge 619 milioane de euro, iar pentru pentru înființarea și dezvoltarea activităților non-agricole în spațiul rural vor fi alocate 413 milioane de euro.
 • Măsura 3: Servicii de bază și reînnoirea satelor va avea un buget de un miliard de euro, din care se vor finanța  investiții în drumuri, aducțiuni de apă, canalizări.
 • Măsura 4: Transfer de cunoștințe și acțiuni de informare (6 milioane de euro).
 • Măsura 5: Împădurirea și crearea de perdele forestiere (79 milioane de euro).
 • Măsura 6: Agromediu și clima dispune de o alocare expresă de 849 milioane de euro, însă țările membre sunt obligate să aloce 30% din bugetul de dezvoltare rurală măsurilor de agromediu și climă, astfel că bugetul pentru acest capitol va ajunge la 2,3 miliarde de euro.
 • Măsura 7: Agricultura ecologică (200 de milioane de euro).
 • Măsura 8: Delimitarea zonelor confruntate cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.
 • Măsura 9: Cooperare (3 milioane de euro).
 • Măsura 10: Gestionarea Riscurilor. Vor fi alocate circa 400 de milioane de euro pentru funcționarea fondurilor mutuale.
 • Măsura 11: LEADER (477 milioane de euro).
 • Măsura 12: Asistenta tehnică, inclusiv Rețeaua de Dezvoltare Rurală (181 de milioane de euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE