Decizie strategică luată de unul dintre cei mai mari importatori de grâu din România

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Egiptul, unul dintre marii importatori de grâne din România, pregătește un plan de acțiune care să îi permită să reducă importurile.

Având posibilități limitate de creștere a producției interne de grâu, din cauza suprafețelor agricole și a rezervelor de apă reduse, Egiptul intenționează să își dezvolte capacitățile de stocare și sistemul de transport a cerealelor, astfel încât să scadă costurile generate de importuri și pentru a-și asigura securitatea alimentară. Anual, consumul intern de grâu al Egiptului este de circa 15-20 de milioane de tone. Cifrele nu sunt precise, deoarece producătorii locali păstrează, de regulă, până la jumătate din recoltă pentru consumul propriu și asigurarea stocurilor de sămânță, notează presa locală.

Pentru a acoperi necesarul intern de consum, Egiptul importă peste 10 milioane de tone de grâu anual de pe piețele internaționale. Având în vedere fluctuațiile de pe piețele internaționale, importurile consumă o bună parte din rezervele valutare ale autorităților de la Cairo, care cheltuie anual 4,6 miliarde de dolari pe importurile de produse agroalimentare. Cea mai mare parte din sumă este alocată pentru importurile de grâu.

Pentru a reduce importurile și costurile aferente, guvernul egiptean va susține producătorii interni, însă potențialul de creștere este limitat. În acest context, va fi încurajată folosirea noilor tehnologii.

În contextul unor producții mici, Egiptul va aplica o serie de măsuri astfel încât grâul să ajungă în condiții optime la procesatorii din industria de morărit și panificație. Ca urmare a depozitării în condiții improprii, anual se înregistrează pierderi de 1-1,6 milioane de tone, în valoare de circa 500 de milioane de dolari.  

În acest context, planul guvernului este să modernizeze sistemul de transport și depozitare a cerealelor. În luna mai au fost date în folosință nouă silozuri cu o capacitate de stocare de 45.000 de tone de cereale în orașul-port Alexandria. Până în luna iunie a anului viitor, vor fi inaugurate alte 18 silozuri, cu o capacitate de 90.000 de tone.

Construirea de noi silozuri face parte dintr-un plan demarat de guvernul egiptean anul trecut, care prevede creșterea capacității de stocare de la 3 milioane de tone la 4,5 milioane de tone, ceea ce, în final, va conduce la scăderea importurilor.

România este unul dintre furnizorii de grâu ai Egiptului. Numai în luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la Cairo au importat aproape 200.000 de tone de grâu din țara noastră, prin intermediul marilor traderi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE