Săptămâna aceasta, vremea va fi neobișnuit de caldă pentru această perioadă, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 21- 25 iulie 2014, realizat de ANM.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 18…29°C, mai ridicată cu 1…6°C în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24…34°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 11…23°C, la scara întregii ţări.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate din punct de vedere agricol, fiind condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul Munteniei, nord-vestul, sud-vestul și izolat în centrul Transilvaniei, nord-vestul Crișanei, local în sudul Moldovei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie normal a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, în cea mai mare parte a ţării.
Starea de vegetaţie a speciilor prăşitoare se va menţine în general bună şi medie, iar pe terenurile cu deficite de apă în sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite.
În nordul şi centrul ţării, grâul de toamnă îşi va continua maturitatea deplină (80-100%) şi recoltarea, iar în restul teritoriului agricol va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
Cultura de rapiţă semănată în afara epocii optime se va recolta pe ultimele suprafeţe.
Floarea-soarelui va parcurge înflorirea (60-100%) şi maturitatea în ceară (10-80%), pe aproape întreg teritoriul agricol.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv: formarea paniculului (70-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-40%).
Sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (50-100%), iar cartoful îşi va definitiva înflorirea (100%), plantele aflându-se în fazele de formare şi creştere a tuberculilor (10-100%).
În toate plantaţiile, la speciile de seminţoase (măr, păr) predominante vor fi fazele de creştere a fructelor şi acumulare a zaharurilor, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.
La viţa de vie se vor semnala în continuare fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, în majoritatea podgoriilor.
În general, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, fertilizări, erbicidări etc.) vor fi întrerupte temporar, doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
- Recoltarea, transportul, depozitarea produselor agricole de sezon, precum şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale).