Laurențiu Baciu (LAPAR): După acalmia de acum, în vară va crește numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Liberalizarea pieței funciare nu a generat o avalansă de tranzacții cu terenuri agricole, însă situația s-ar putea schimba din vară, apreciază președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu.

„E o acalmie acum, dar cred că numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole va crește semnificativ”, ne-a declarat șeful LAPAR.

Laurențiu Baciu spune că investitorii, mai ales cei străini, sunt interesați de zonele din sudul, centrul, vestul țării.

„Se cumpără mai ales în zonele cu teren bun, în Timiș, Arad. Calitatea terenurilor din aceste zone îi ajută să obțină producții mari cu costuri minime. Investitorii nu vin în zonele în care terenul trebuie lucrat din greu. Dacă le mai rămân bani, vor veni veni și în Moldova, unde e mai mult de tras”, spune Baciu, care are o fermă ce exploatează circa 2.000 de hectare în județul Bacău.

În prezent, aproximativ un milion de hectare de teren agricol se află în proprietatea unor companii românești cu acționariat străin, iar alte două milioane de hectare sun în exploatarea unor astfel de societăți. Practic, investitorii străini controlează aproape o treime din suprafața arabilă a țării, de 9,4 milioane de hectare.

Pe lista investitorilor străini care au făcut recent achiziții se numără grupul britanic Spearhead International. La începutul lunii aprilie, grupul a preluat trei companii românești și, implicit, cele 1.680 de hectare de teren agricol deținute de acestea. În total, Spearhead International deține aproximativ 17.700 de hectare, în județele Dolj și Teleorman, potrivit informațiilor publicate pe pagina proprie de internet.

Tot la începutul acestei luni, fondul american de investiții Anholt Investment a preluat circa 6.000 de hectare de teren agricol, în județul Botoșani.

De ce vin străinii în România

Pe hârtie calculele sunt simple: terenurile din România sunt roditoare, cantitatea de chimicale folosite este mai mică, ceea ce le face atractive pentru agricultura ecologică, iar prețurile mult mai mici. Un hectar de teren arabil fertil în România poate fi achiziţionat cu până la 5.000 de euro, în vreme ce în Germania, Franţa sau Italia preţul este şi de patru ori mai mare.

Una dintre cauzele pentru care prețurile sunt mici de la noi este și faptul că proprietățile sunt fărâmițate. Însă prețurile au crescut de 25 de ori în ultimii cinci ani, potrivit unui raport al casei de britanice de consultanță imobiliară Savilss, astfel că există perspectiva unor noi scumpiri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE