Vânzarea terenurilor agricole: fără asociere, fermierii români nu au nicio șansă în fața străinilor

Facebook
Twitter

În contextul liberalizării pieței funciare, multe voci au susținut că investitorii străini persoane fizice se vor îngrămădi să cumpere suprafețe însemnate în România. Pentru a vă prezenta o imagine clară asupra pieței funciare, stiriagricole.ro a stat de vorbă cu domnul Florin Rus, general manager Proagro Capital.

stiriagricole.ro: Care este prețul mediu al unui hectar de teren agricol  în prezent?

Florin Rus: Ca să răspund scurt la această întrebare, aș zice că prețul mediu pe hectar la nivel național este 2.400-2.800 de euro. Zona de sud-est și Câmpia de Vest sunt cele mai scumpe zone, prețurile se apropie de 3.000 de euro și, în anumite cazuri pot fi chiar peste nivelul de 3.500 de euro. În schimb, în zonele fără specific agricol, ca Harghita, Vrancea sau Hunedoara, prețurile sunt sub 2.000 de euro/ha. În general zonele cu cele mai mari prețuri sunt și cele mai active din punct de vedere al frecvenței tranzacțiilor.

Prețurile variază foarte mult și în cazul unor zone apropiate pentru că numărul factorilor care influențează prețul este mare. Precizez, fără a fi limitativ: calitatea solului, regimul pluvial, infrastructura, gradul de comasare, regimul proprietății etc.

Preturile precizate mai sus sunt valabile pentru suprafețe de minim 10 hectare. Atât timp cât discutăm de suprafețe minuscule, sub un hectar și până în maxim trei hectare, prețurile pot fi și cu 30% mai mici.

Dealtfel, unul din obiectivele principale ale fondului Proagro Capital este comasarea, creșterea valorii investiției pentru investitorii în fond și aducerea proprietăților agricole la suprafețe pretabile agriculturii performante.

stiriagricole.ro: În aceste condiții, cum estimați că vor evolua prețurile anul acesta și în următorii cinci ani?

Florin Rus: Prețul terenurilor agricole va crește atât în 2014 și probabil și în fiecare din următorii 5 ani. Pe măsura trecerii anilor, este de presupus ca ritmul de creștere să se diminueze, să nu mai avem o creștere generalizată ci, mai degrabă, creșteri punctuale legate de potențialul specific al unor loturi, iar aici vorbim de culturi specializate, de trecerea de la proprietatea fărâmițată la suprafețe mari sau de implementarea unor proiecte de creșterea productivității, cum sunt irigațiile sau readucerea unor suprafețe în circuitul agricol.

stiriagricole.ro: Liderii politici au declarat că vom asista la venirea unor valuri de investitori străini persoane fizice…

Florin Rus: Am rezerve serioase că vom asista la o avalanșă a investitorilor străini persoane fizice ca urmare a liberalizării pieței funciare. Cine a dorit să cumpere a cumpărat. Subiectul este mai degrabă un bun subiect electoral.

Legea este gândită într-un mod complicat. Îi descurajăm pe investitorii străini persoane fizice prin birocratizare și preemțiuni, dar îi încurcăm și pe cumpărătorii locali, în condițiile în care comasarea ar trebui să fie o prioritate pentru agricultura românească în vederea creșterii productivității.

stiriagricole.ro: Ce sfat le-ați da tinerilor care au resurse financiare și vor să investească în agricultură?

Florin Rus: Din păcate, nu ne considerăm suficient de pricepuți pentru a răspunde la această întrebare. Noi încercăm să ne concentrăm momentan pe achiziții de terenuri. În acest mod, considerăm că putem combina câștigul adus investitorilor cu nevoia de a avea suprafețe mari, pretabile agriculturii performante în posesia românilor. Încercăm să securizăm cât mai mult teren agricol pentru capitalul românesc.

În lipsa asocierii, șansele noastre în fața capitalului extern sunt realmente reduse.

stiriagricole.ro: Credeți că băncile vor deschide robinetul creditelor pentru fermieri?

Florin Rus: Băncile sunt concentrate momentan pe multe alte direcții dar nu pe agricultură. Nu s-au updatat, nu au proceduri de risk management adecvate, nu înțeleg business-ul și evident nu au un product management potrivit. Ca și în cazul finanțărilor din restul economiei, se concentrează pe clienții mari, adică pe fermele mari, și pe finanțarea schemelor din familia fonduri/subvenții. Mai degrabă unele IFN-uri profită de cunoașterea pieței și se implică în finanțarea fermierilor.

Tocmai de aceea, noi încercăm să promovăm o schimbare a mentalităților investiționale. În acest moment, deținătorii de lichidități îi depun la bancă iar fermierii se duc la bancă, sperând că pot contacta împrumuturile necesare achizițiilor de terenuri. Considerăm că ar fi mult mai avantajos să ne organizăm sub forma unor fonduri, precum Proagro Capital, și să facem noi înșine achizițiile. În acest mod putem să arendăm noi, investitorii români, terenurile către arendași români, pe termen lung, și să oferim suport respectivilor fermieri pentru proiecte viitoare, cum sunt tehnologizarea sau achiziția ulterioară a terenului.

Altfel spus, una din soluțiile agriculturii românești rezidă în asociere: asociere în fonduri precum Proagro Capital, asociere a fermierilor, atât pentru agricultura cât și pentru desfacere, asociere în accesarea fondurilor nerambursabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE