EXCLUSIV. Culiță Tărâță: Asocierea e singura soluție la problema fărâmițării terenurilor agricole, nu vânzarea

Facebook
Twitter

Numărul mare de proprietari care dețin suprafețe mici nu ar trebui să constituie o problemă, dacă aceștia le-ar da în asociație.

Tranzacțiile de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole în vederea comasării suprafețelor nu reprezintă, în opinia lui Culiță Tărâță, o soluție viabilă pe termen lung.

„Pământul este cea mai mare avere, nu trebuie vândut, ci transmis din generație în generație”, arată agricultorul.

Însă, pentru în România câmpurile să nu mai arate ca o tablă de șah, cu un lot de porumb aici, flancat de o pârloagă și de loturi cu floarea soarelui sau grâu, e nevoie ca proprietarii să se asocieze.

„Asociația este unica soluție. La noi, în Neamț, asocierile funcționează destul de bine. Eu am înființat asociația din 1994 și sunt proprietari cu 30 de ari, cu jumate de hectar. Cei cu 2 hectare sunt puțini. Dar, aduse împreună, altfel le lucrezi”, arată Culiță Tărâță, care, prin TCE 3 Brazi, administrează o suprafață de circa 10.000 de hectare.

O dovadă că asocierea funcționează în Neamț o reprezintă, în opinia domnului Culiță Tărâță, și faptul că județul se laudă cu cea mai mică suprafață de pârloagă din țară, în acest an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE