Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 19 – 25 aprilie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa în limite apropiate de mediile climatologice, iar, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8…17°C, limite apropiate de mediile climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va situa între 9…26°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 1…13°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 9…21°C pe întreg teritoriul agricol, optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de primăvară semănate până la această dată, precum şi continuării înfiinţării culturilor prăşitoare.

Se prognozează ploi locale, izolat cu caracter de aversă în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va  prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Banat, Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Dobrogea, sud-vestul Transilvaniei, estul Munteniei şi local în nordul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, sud-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra înfrăţirea (80-100%), alungirea paiului (40-100%) şi începutul înspicării (10-30%), îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2013 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (10-100%).

Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (13-18 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) şi înflorire (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.

La speciile pomicole de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr) vor predomina fazele de înflorire şi legare a rodului, iar la seminţoase, înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.

În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua fazele de dezmugurire, înfrunzire şi creştere a lăstarilor.

Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), extinzându-se totodată suprafeţele agricole însămânţate.

Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor efectua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile agricole de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
  • Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Continuarea lucrărilor de întreținere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE