Prognoza agrometeorologică: secetă pedologică, vijelii şi căderi de grindină

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În perioada 13 – 19 mai 2014, va predomina o vreme în general normal sub aspect termic, însă în majoritatea regiunilor se va semnala secetă pedologică.

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o vreme în general normal sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8…18° C, pe aproape întreg teritoriul agricol, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10…23° C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3…15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 10…20°C la nivelul întregii ţări, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară semănate până la această dată.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local, căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, cantităţile de apă prognozate vor putea depăşi 20-40 l/mp în majoritatea regiunilor agricole şi izolat, chiar 50-60 l/mp, îndeosebi în nordul Olteniei şi al Munteniei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei, Moldovei, local în nordul Dobrogei. În Banat, Crişana, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, vestul, nordul şi izolat în centrul Transilvaniei, estul şi sudul Munteniei, nordul şi local în estul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată şi local puternică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi izolat puternică), se vor înregistra în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Dobrogei, nordul şi centrul Banatului, nordul şi vestul Transilvaniei, estul şi izolat în sudul Munteniei, nordul şi sud-estul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor imprima desfăşurarea normal a proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole. De asemenea, evoluţia regimului termic mediu diurn al aerului în limite apropiate de necesarul optim al plantelor de orz şi grâu de toamnă, pe fondul unei bune aprovizionări cu apă a solului va menţine o stare de vegetaţie în general bună la culturile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de alungire a paiului (90-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua alungirea paiului (10-100%) şi înspicarea (10-40%).

Cultura de rapiţă va parcurge predominant înflorirea (10-100%) şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.

Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea (60-100%), răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-70%).

În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze (10-60%).

La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea (40-100%) şi răsărirea (10-100%).

Cartoful pentru consum va înregistra încolţirea şi răsărirea (10-70%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.

La pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor semnala în continuare înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la soiurile timpurii, legarea şi formarea rodului,  precum şi creşterea fructelor la sâmburoase (cais, cireş, corcoduş).

În toate podgoriile, la viţa de vie se vor continua dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, apariţia inflorescenţelor.

În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor fi prielnice efectuării lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, praşile mecanice-manuale etc).

Recomandări de specialitate:

  • Urgentarea în vederea definitivării lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară ) floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
  • Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
  • Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
  • Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile) în culturile de primăvară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE