septembrie 22, 2019
Meniu

Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 6 – 12 martie 2014: începe campania de agricolă de primăvară

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura lent în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar fermierii pot începe arăturile de primăvară și pregătirea solului pentru semănat, potrivit prognozei agrometeorologice pentru  intervalul 6 – 12 martie 2014, realizată de ANM.

Intervalul 6 – 12 martie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2…11°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în toate zonele agricole. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…15°C, la scara întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -6…7°C, în majoritatea regiunilor.

Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploaie pe aproape întreg teritoriul agricol, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură.

La data de 5 martie 2014, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se încadra în limite satisfăcătoare (AS), apropiate de optim (ApO) și local optime (AO), pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția unor suprafețe din centrul, estul şi nordul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul şi estul Banatului, vestul Crişanei și sud-vestul Transilvaniei, unde se înregistrează deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura lent în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, în depresiunile din centrul şi nordul ţării vor fi posibile stagnări temporare în evoluţia proceselor de vegetaţie ale plantelor.

Culturile de orz şi grâu de toamnă, înfiinţate în epoca optimă, vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar cele semănate tardiv, răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înfrunzirea (9-12 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general medie şi slabă.

Speciile pomicole din majoritatea plantaţiilor se vor afla în repausul biologic, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va continua umflarea mugurilor de rod, îndeosebi la soiurile timpurii de sâmburoase.

În toate podgoriile, la viţa de vie, se va semnala starea de repaus vegetativ.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar, în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;
  • Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului culturilor din prima urgenţăpe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Lucrări de întreținere (fertilizări, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE