Buletin agrometeorologic pentru perioada 4-8 august 2014: Irigațiile, o necesitate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie avertizează că, în perioada 4-8 august 2014, temperaturile se vor situa peste mediile multianuale, astfel că fermierii vor fi nevoiți să irige suprafețe întinse pentru a suplini deficitul de apă din sol.

Caracteristici meteorologice

Din punct de vedere termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19…31°C, în majoritatea regiunilor agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27…36°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 11…25°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de 0-100 cm, se va situa în  limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul și local în centrul și sudul Munteniei, local în sudul Moldovei, nord-vestul Crișanei și centrul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată și puternică.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele fiziologice ale culturilor agricole se vor desfăşura în condiţii normale, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer ridicate din orele de amiază vor determina producerea fenomenului de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor la prăşitoare.

La grâul de toamnă semănat în afara epocii optime se vor continua maturitatea în ceară (80-100%) şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la înflorire (50-100%) şi maturitatea în ceară (20-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

În funcţie de data semănatului, la porumb se va definitiva apariţia paniculului (100%), continuându-se totodată înflorirea, mătăsirea şi maturitatea în lapte (10-100%), pe aproape întreg teritoriul. Local, în zonele de câmpie se va continua maturitatea în ceară (10-60%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, cu un ritm normal de dezvoltare.

Cartoful pentru consum îşi va continua creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

Pomii fructiferi vor parcurge procesele de creştere a rodului şi acumulare a zaharurilor, iar soiurile timpurii de măr, păr, prun, piersic, coacerea şi recoltarea.

În majoritatea plantaţiilor viticole se va înregistra creşterea lăstarilor şi a boabelor, iar la soiurile de masă se va putea declanşa coacerea în „pârgă”.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc) se vor putea efectua în bune condiţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol;
  • Continuarea lucrărilor de întreţinere la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare, fertilizări, erbicidări, etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE