EXCLUSIV. Ilie Van: Crescătorii de păsări nu mai pot suporta TVA de 24%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Președintele Asociației Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, spune că sectorul are nevoie rapid de reducerea TVA.

„Trebuie redusă TVA pe tot lanțul, de la furaje la carne și ouă, și așa ar fi cel mai bine, pentru că TVA-ul de 24% nu mai poate fi suportat”, a declarat pentru stiriagricole Ilie Van.

Șeful patronatului din avicultură spune că prețurile mici la carnea de pasăre și ouă din acest an s-au datorat ofertei suficient de mari pentru a acoperi cererea pieței. Însă, din cauza prețurilor mici la ouă din acest an, producătorii au fost nevoiți să taie o parte din găinile ouătoare. În 2012, un ou costa la poarta fabricii 0,35 de lei, Anul acesta, preșul a coborât la 0,24 de lei. Profitul l-au încasat comercianții.

Numărul total al păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă a acestora au crescut cu 11,2%, respectiv cu 13,1% în luna iulie, comparativ cu luna precedentă, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În unitățile industriale specializate s-au înregistrat creșteri atât la numărul păsărilor sacrificate, cât și la greutatea în carcasă a acestora cu 5%, respectiv cu 8,4%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE