Chiar daca o afacere agricola prespune multa munca si uneori chiar si putin noroc, mai ales daca vorbim de conditiile meteorologice, tot mai multi romani isi doresc sa inceapa o mica afacere de familie in zona rurala, in special din randul celor care au muncit cativa ani buni in strainatate.
Pentru a demara o mica afacere profitabila nu e nevoie mereu sa investesti sume foarte mari de bani, ci sa te asiguri ca dispui de o piata de valorificare buna, ai o minima experienta agricola si esti suficient de perseverent pentru a trece de primele probleme aparute.
StiriAgricole.ro va ofera o lista cu zece afaceri agricole pe care le puteti demara cu un buget mai mic de 5.000 euro.
1. Trandafiri de dulceata
O idee de afaceri care se bucura de tot mai mult succes in randul agricultorilor cu suprafete mici de teren este cea a plantatiei de trandafiri pentru dulceata. Un exemplu in acest sens am intalnit in comuna Manoleasa, județul Botoșani, acolo unde Mihaela Rusu, alaturi de familia ei, a infiintat in 2014 o cultura de trandafiri de dulceata, pe o suprafata de 10 ari. In prezent, familia Rusu realizeaza apa, ceai, otet de trandafiri, precum si dulceata de trandafiri, acest produs fiind deja atestat traditional de catre Ministerul Agriculturii.
Mai multe despre povestea de succes a Mihaelei Rusu puteti citi aici:
Idei de afaceri: cum a inceput o tanara din Botosani propria afacere cu trandafiri pentru dulceata
2. Cultura de galbenele
O alta cultura des intalnita la fermierii cu suprafete mici este cea de galbenele, o plantatie care nu necesita prea multe lucrari de ingrijire si nici nu sunt pretentioase la caracteristicile solului. Una dintre cele mai intalnite culturi de acest tip este chiar cea de galbenele, care se bucura in ultima perioada de o cerere importanta si in strainatata.
Mai multe detalii despre cultura de galabele puteti citi aici:
Idei de afaceri: galbenele, cultura profitabila a fermierilor cu suprafete mici
3. Cultura de lavanda
Pentru a avea o putere mai mare de valorificare, peste 20 de familii din Alba, care cultiva lavanda, au decis sa isi uneasca fortele si sa infiinteze o asociatie dedicata cultivatorilor din judet. Chiar daca au suprafete mici, in general de circa 1 hectar, mici fermieri spun ca lavanda este o investitie profitabila, care se amortizeaza repede. Multi dintre cultivatorii de lavanda au pornit aceasta afacere dupa ce au renuntat la culturile de porumb sau de grau.
Mai multe detalii despre cultura de lavanda puteti gasi aici:
4. Microferma de prepelite
Desi lucreaza de mai bine de 10 ani in domeniul IT, un tanar din Constana avut curajul sa infiinteze, in 2015, o mica ferma de crestere a prepelitelor, specializandu-se pe rasele de carne. Cu toate ca nu vazuse cum arata in realitate o asemenea pasare, tanarul constantean a intuit potentialul unei asemenea afaceri. In prezent, acesta doreste sa isi extinda mica ferma si sa livreze oua pentru consum si carne de prepelita chiar si in Bucuresti.
Mai multe detalii despre cultura de lavanda puteti gasi aici: Idei de afaceri:
5. Cultura de ardei iuti
Cultivarea ardeilor iuti poate fi o alta afacere agricola de succes pentru fermierii care nu dispun de suprafete mari de teren. Un exemplu in acest sens il regasim la Predrag Jivici, un tanar din localitatea Cenad, judetul Timis, care, in urma cu 4 ani, si-a infiintat propria sa cultura de ardei iuti, din cele mai cunoscute soiuri pe plan mondial: Jalapeno, Habanero si Cayenne.
Cititi mai multe detalii in articolul „Afacerea de succes a unui tanar din Timis care cultiva cei mai iuti ardei din lume pe doar 1.000 mp”.
Afacerea de succes a unui tanar din Timis care cultiva cei mai iuti ardei din lume pe doar 1.000 mp
6. Cultura de topinambur
Topinamburul, sau popular spus „napul-porcesc”, este o cultura care se bucura de o atentie tot mai mare din partea fermierilor cu suprafete mici. Nu e de mirare, in conditiile in care aceasta planta este in general una rezistenta la seceta, avand de asemenea o rata de profitabilitate foarte buna. La o investitie de circa 7.000 lei pentru infiintarea unui hectar, un agricultor iscusit are sanse mari sa obtina un venit de aproape 140.000 lei.
Aflati din acest articol mai multe detalii aici:
Idei de afaceri: Topinamburul, cultura care le poate aduce micilor fermieri 30.000 euro pe hectar
7. Castravetele amar
De origine asiatica si cu un aspect cel putin ciudat, castravetele amar este planta care devine pe zi ce trece tot mai intalnita in gospodariile micilor fermieri din Romania. Fructul exotic, supranumit si „insulina vegetala”, este folosit de firmele din industria farmaceutica pentru tratamentul diabetului zaharat, ceea ce face ca planta sa fie cautata in mod special la export. Pretul unui kilogram de castravete poate ajunge si la 30-40 de lei.
Cu dorinta de a dezvolta o afacere chiar pe acest segment, o tanara din Ialomita a inceput de anul trecut sa cultive castravete amar, prima recolta fiind deja vanduta catre o companie farmaceutica din Austria. Incurajata de primul succes, tanara a marit in acest an suprafata cultivata cu castraveti amari.
Mai multe detalii despre castravetele amar puteti citi aici:
8. Cultura de catina alba
Chiar daca dispun de suprafete mici, uneori si sub un hectar, o parte importanta din fermierii romani aleg sa valorifice terenul pe care il au. Pentru cei mai multi dintre ei, arbustii fructiferi se pot dovedi cea mai inteleapta decizie.
Un asemenea exemplu il putem regasi in comuna Galbinasi, judetul Buzau, acolo unde Daniel Popescu si-a infiintat, in 2012, prima sa plantatie de catina, pe o suprafata de 5.000 mp.
Cititi aici mai multe detalii despre cultura de catina:
Idei de afaceri: Catina, cultura preferata de fermierii cu suprafete mici de teren
9. Plante aromatice
Dupa ce a cultivat mai multi ani la rand legume, o familie din comuna Paulis, judetul Arad, a decis sa faca o schimbare importanta si sa se specializeze in plantele aromatice. Astfel, cei doi soti, Doina si Ioan Ciuban, lucreaza cat e ziua de lunga in gradina lor de 20 ari, cultivand cu multa migala mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea si oregano.
Mai multe detalii despre afacerea cu plante aromatice puteti gasi aici:
10. Cultura de mangold
Fermierii care dispun de suprafete mici au posibilitatea sa cultive Mangold, o planta din familia sfeclei rosii, deosebit de apreciata de catre cei care prefera un stil de viata sanatos. Spre deosebire de sfecla, frunzele mangoldului sunt mult mai dezvoltate si au o valoare nutritiva mai mare. Tocmai datorita acestui motiv, persoanele vegetariene, si nu numai, sunt dispuse sa dea 5-6 lei pentru o legatura de Mangold.
Mai multe detalii despre cultura de mangold puteti gasi aici:
Mangoldul, cultura profitabila pentru fermierii cu suprafete mici
Fermierii care detin suprafete mici de teren au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile in cadrul submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul nerambursabil ajungand pana la 15.000 de euro pe proiect.