galbenele

Idei de afaceri: galbenele, cultura profitabila a fermierilor cu suprafete mici

Facebook
Twitter

Intretinerea relativ usoara a plantatiei, precum si cererea tot mai mare din piata ii face pe tot mai multi fermieri cu suprafete mici de teren sa cultive galbenele, recunoscute pe plan mondial pentru multitudinea de substante benefice sanatatii. Un exemplu asemanator l-am gasit aproape de Capitala, mai exact in comuna Cernica, acolo unde o studenta la Agronomie si-a infiintat, anul acesta, prima sa cultura de galbenele, pe o suprafata de 5.000 mp.

„Initial, m-am gandit sa cultiv catina, insa faptul ca intra pe profit din anul 3-4, plus ca e mai greu de intretinut, mi-a schimbat putin perceptia. Am studiat putin mai mult piata si mi-am indreptat atentia catre plantele medicinale. Am descoperit ca e o cerere foarte mare in acesta zona, prin urmare asa m-am hotarat si eu sa incep o astfel de cultura. Acest an a fost primul pentru mine, nu a iesit totul asa cum imi doream, dar am invat multe lucruri”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Florenta Jafri.

Cei care aleg sa cultive galbenele au posibilitatea sa comercializeze petalele acestei plante, inflorencentele sau planta in intregime, atat uscata sau in forma proaspata. „Recolta mea de anul acesta a fost oarecum slabuta, dar chiar si asa am reusit sa scot cam 500 kg. Trebuie recoltate imediat cand incep sa faca florile, altfel ele se usuca. Am pus anunturi pe internet si am vandut aproape toata cantitatea intr-o luna. Pretul a fost de circa 15-20 lei/kg. Am avut chiar si niste comenzi neonorate. De asemenea, mai am samanta, pe care sper sa o vand in primavara, cu rica 80 lei/kg”, ne-a mai spus cultivatoarea.

Infiintarea culturii de galbenele a costat-o pe Florenta Jafri circa 3.000 lei, cea mai mare suma de bani fiind destinata lucrarilor de pregatire a terenului. „Pentru suprafata mea am avut nevoie de circa 5 kg de samanta, ceea ce m-a costat cam 500 lei. Apoi, o buna parte din bani s-au dus pe lucrarile de pregatire a terenului, pe arat, discuit. Semanatul l-am facut manual, insa se poate folosi si un tractor”, ne-a explicat tanara.

Galbenelele se inmultesc prin seminte. La semanat se vor utiliza seminte care au puritatea fizica minim 85-95%, iar germinatia minim 70-85%.

Galbenelele se seamana primavara devreme, in luna martie. Densitatea plantelor se realizeaza prin folosirea la semanat a 10-12 kg/ha samanta, in functie de indicii de calitate a acesteia. Pe suprafete mari se seamana cu semanatorile universale SUP la care se regleaza distribuitoarele pentru a nu fi sparte semintele si se urmareste curgerea semintelor din cutii in tubul semanatorii si brazdare, in asa fel ca aceasta sa fie continua, pentru a se realiza uniformitatea culturii. Pe suprafete mici se seamana manual, in cuiburi a cate 2-3 seminte. Distanta de semanat este de 50 cm intre randuri iar intre cuiburi pe rand de 20 cm. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.

In ceea ce priveste recoltarea, acest proces incepe cand s-au deschis primele 2-3 randuri de flori ligulate, incepand din luna iunie pana in octombrie. Se recolteaza dupa ce s-a ridicat roua, pe timp insorit, inflorescentele punandu-se in cosuri cu volum mic fara a fi presate. Recoltare se face manual, la intervale de 2-4 zile la inceput, apoi mai rar in functie de ritmul infloririi si conditiile climatice. Cu cat se recolteaza mai regulat cu atat plantele formeaza mai multe inflorescente.

Pentru a obtine un kilogram de flori uscate sunt necesare circa 8-10 kilograme de flori proaspete.

„De la anul as dori sa incerc un soi de galbenele cu petale mai mari, am inteles ca sunt mai cautate. De asemenea, as vrea sa-mi cumpar si un mic tractor. Ulterior, mi-ar placea sa imi extind si suprafata”, ne-a mai povestit Florenta Jafri despre planurile sale de viitor.

Galbenelele, denumite si „florile de aur ale sanatatii” sunt plante medicinale anuale cultivate si in scopuri ornamentale. Florile galbenele contin saponozide triterpenice, carotenoide, flavonozizi si glicozizi flavonici, ulei volatil, substante minerale si amare etc. Datorita compozitiei chimice complexe florile de galbenele au proprietati: cicatrizante, antiinflamatoare, bactericide si antitricomonazice fiind utilizate in tratamentul plagilor, arsurilor, ulcerului gastric si duodenal, in afectiuni hepatobiliare si in spalaturi vaginale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE