Desi lucreaza de mai bine de 10 ani in domeniul IT, un tanar din Constana avut curajul sa infiinteze, in 2015, o mica ferma de crestere a prepelitelor, specializandu-se pe rasele de carne. Cu toate ca nu vazuse cum arata in realitate o asemenea pasare, tanarul constantean a intuit potentialul unei asemenea afaceri. In prezent, acesta doreste sa isi extinda mica ferma si sa livreze oua pentru consum si carne de prepelita chiar si in Bucuresti.

„Totul a pornit in urma unei discutii de la serviciu, la care asistam. Eu nu vazusem cum arata o prepelita pana cand nu m-am apucat propriu-zis. Pur si simplu m-am gandit ca as putea sa investesc si eu intr-o asemenea ferma de crestere a prepelitelor, mai ales ca imi doream sa ma rup cumva si de job. M-a atras si faptul ca investitia initiala nu a fost foarte mare, si anume 5.000 de euro. Primele oua le-am pus la incubat la sfarsitul lui 2014, iar primul ou l-am avut cu o zi inainte de revelion. Practic, din 2015 pot spune ca am inceput”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Bogdan Camenschi, manager la „Ferma Soarelui” din Constanta.

In mica ferma a tanarului constanean este crescuta rasa de prepelite Jumbo Gold, recunoscuta pentru carnea sa. Exemplarele mature din aceasta rasa ajung la o greutate de circa 400-480g in viu, dublu aproape decat celelalte rase. Cei interesati pot comanda de la mica ferma din Constanta oua pentru consum, carne de prepelita, oua pentru incubat, precum si pui vii de diferite varste.

„Prima data am pus la incubat 800 de oua, din care mi-au iesit circa 60%. Pe urma am inceput sa incubez non-stop din producutia mea. Am un efectiv in prezent de 2.000 de prepelite pe serie. Din punct de vedere al ciclului de productie, oul trebuie sa stea la incubat 17 zile. Dupa aceea, iese puiul care are in jur de 6 grame, e foarte micut. Primele saptamani sunt foarte importante pentru pui, deoarece au nevoie de hrana, temperatura ridicata, circa 36 de grade Celsius, precum si de multa curatenie. Altfel nu se dezvolta cum trebuie. Ajung repede la maturitate, la circa 10 saptamani. In a 8-a saptamana incepe sa faca oua”, ne-a explicat Bogdan Camenschi.

Ferma infiintata de tanarul constantean a fost conceputa astfel incat sa asigure un microclimat cat mai bun pentru cresterea prepelitelor. Mai mult decat atat, adaposturile pasarilor sunt dotate cu senzori speciali care pot regla automat temperatura, umiditatea, precum si luminozitatea.

„In primul rand am vrut sa izolam foarte bine hala, pentru a nu avea pierderi de caldura si pentru a mentine umiditatea necesara. Astfel, peretii interori sunt acoperiti cu PVC. Ventilatia a fost apoi o alta prioritate. Dupa aceea, am investit intr-un sistem de leduri, pentru a le putea oferi pasarilor, in functe de nevoie, fie o lumina rece, fie una calda. Deoarece ele sunt oarecum violente, folosesc preponderent o lumina portocalie, care le calmeaza. Au nevoie de 18 ore de lumina pe zi. Asternutul curat este de asemenea foarte important. Puii trebuie sa isi pastreze puful si penele uscate”, ne-a povestit tanarul constantean.

In ceea ce priveste hrana prepelitelor, aceasta este cat se poate de naturala, fara furaje de origine animala sau hormoni de crestere. „Pasarile sunt hranite in general cu porumb, grau, soia. Evitam sa le dam vitamine pentru ca le schimba gustul carnii. De asemenea, nu le dam nici fainuri animale. Cand sunt pui le oferim mai multa proteina”, afirma Bogdan Camenschi.

Tanarul constanean sustine ca afacerea pe care a pus-o pe picioare este una profitabila, avand in vedere ca vanzarile oualelor acopera costurile cu furaje, iar vanzarile carnii aduc profitul propriu-zis.

„A fost un an de test pentru mine, insa cu toate acestea pot sa afirm ca a fost o activitate profitabila pentru mine. Ouale mi-au platit hrana, iar carnea mi-a adus profitul. In ceea ce priveste preturile, eu vand un ou de prepelita cu 0,25 de lei, iar carnea 6 lei prepelita. Important de precizat ar mai fi ca odata ce am inceput sa vindem, clientii s-au fidelizat. Pot spune ca circa 40% din vanzari provin din clientii fideli, care cumpara o data la 2-3 saptamani”, declara Bogdan Camenschi.

Ouale de prepelite sunt o importanta sursa de antioxidanti, acizi grasi esentiali, selenium si vitaminele A, B si E, acestea fiind recomandate si in tratarea unor afectiuni respiratorii, digestive sau cardiovasculare. De asemenea, si carnea de prepelita este de un real folos organismului uman, in special celor care vor sa slabeasca, deoarece contine mai putine calorii, insa mai multe proteine.

Share on Facebook