O idee de afaceri care se bucura de tot mai mult succes in randul agricultorilor cu suprafete mici de teren este cea a plantatiei de trandafiri pentru dulceata. Un exemplu in acest sens am intalnit in comuna Manoleasa, județul Botoșani, acolo unde Mihaela Rusu, alaturi de familia ei, a infiintat in 2014 o cultura de trandafiri de dulceata, pe o suprafata de 10 ari. In prezent, familia Rusu realizeaza apa, ceai, otet de trandafiri, precum si dulceata de trandafiri, acest produs fiind deja atestat traditional de catre Ministerul Agriculturii.
„Acum doi ani, dupa ce intrasem in somaj, am avut o perioada in care ma gandeam ce afacere as putea sa incep. Ceva care sa ma caracterizeze si sa-mi placa. Voiam sa produc eu ceva. Dupa ce m-am sfatuit si cu fetele mele, ne-am propus sa incepem o cultura de trandafiri pentru dulceata, mai ales ca la casa bunicilor aveam cateva tufe de trandafiri. In fiecare an, ai mei pregateau dulceata de trandafiri, precum si cozonac cu dulceata de trandafiri, o delicatesa speficica zonei noastre. Am inceput sa ma documentez asupra aspectelor tehnice, am vizitat cateva plantatii si asa am inceput sa demaram primele investitii in cultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihaela Rusu, proprietara afacerii „Deliciul Mihaelei”.
Terenul pe care se intinde cultura de trandafiri a Mihaelei Rusu masoara 10 ari, pe aceasta suprafata fiind plantati 500 de butasi din soiul Rosa Damascena. „Acest soi se preteaza foarte bine la produsele pe care le realizez. Este un soi foarte parfumat si bogat in petale”, ne-a explicat cultivatoarea.
Cand ajunge la maturitate, adica in anul 3, trandafirul Rosa Damascena ajunge in general la o inaltime de 1,5 – 1,8 metri, avand o forma si o marime asemanatoare cu cele ale macesului. Trandafirul Rosa Damascena infloreste abundent de la sfarsitul lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie, dar in toamnele mai calduroase si mai lungi e posibil sa mai aiba un al doilea val de inflorire, mai slab decat primul.
Produsele realizate de Mihaela Rusu, mai exact otetul, apa, ceaiul si dulceata de trandafiri, sunt comercializate atat in cadrul unor magazine, precum si in targurile de produse traditionale. De exemplu, un borcan de 220 grame cu dulceata de trandafiri se vinde cu 12 lei pe site-ul cultivatoarei.
Mihaela Rusu ne-a povestit putin si despre reteta care sta la baza dulcetii de trandafiri.
„Florile proaspat recoltate le spal, le las la uscat, apoi rup petalele. La un litru de apa am nevoie de 700 grame de zahar si 220 grame de petale, care in prealabil au fost frecate cu zahar si sare de lamaie si lasate la macerat peste noapte. Se pune la fiert, apoi cand tot continutul e legat foarte bine trebuie dat deoparte. In ceea ce priveste apa de trandafiri, aceasta se obtine prin distilare, cu petale proaspat culese”, ne-a mai spus cultivatoarea.
Anul trecut, Mihaela Rusu a reusit sa obtina si atestatul de produs traditional pentru dulceata de trandafiri, lucru care, spune ea, a ajutat-o la vanzari.
„Esti vazut altfel atunci cand ai un atestat, e un plus de valoare in fata multora. Nu e putin lucru ca Ministerul Agriculturii sa isi garanteze calitatea produsului tau”, ne-a mai spus cultivatoarea.
In functie de cererea de pe piata, Mihaela Rusu isi doreste sa isi extinda suprafata cultivata cu trandafiri pentru dulceata. De asemenea, in acest an, cultivatoarea din Botosani vrea sa obtina atestarea ca produs traditional si pentru otetul de trandafiri.