Dupa ce a cultivat mai multi ani la rand legume, o familie din comuna Paulis, judetul Arad, a decis sa faca o schimbare importanta si sa se specializeze in plantele aromatice. Astfel, cei doi soti, Doina si Ioan Ciuban, lucreaza cat e ziua de lunga in gradina lor de 20 ari, cultivand cu multa migala mirodenii precum salvie, rosmarin, busuioc, coriandru, echinaceea si oregano.
„Atat eu, cat si sotul lucram in alte domenii decat agricultura. Din pacate, lucrurile nu au mai mers asa de bine, prin urmare ne-am aplecat mai mult atentia asupra gradinii pe care o avem. Am cultivat la inceput mai multe legume, insa am observat ca plantele aromatice se bucura de o mai mare cerere. Astfel incat, de anul acesta ne-am decis sa cultivam doar plante aromatice. Am avut discutii chiar si cu retea de magazine, care voiau plantele in stare uscata, insa mi-au cerut cantitati mai mari”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Doina Ciuban.
Familia Ciuban lucreaza in prezent o suprafata de 20 ari, din care 100 mp sunt reprezentanti de un solar. Aici sunt produsele rasadurile pentru plantele aromatice, urmand apoi sa fie plantate in camp deschis. „Cultivam nu mai putin de 22 de tipuri de plante, incepand cu cele obisnuite, ca patrunjelul, mararul, pana la tarhon, oregano, tarhon, maioran, salvie, rosmarin, isop, lophantus, roinita, menta, lavanda si cinci soiuri de busuioc, urmand la saselea”, povesteste Doina Ciuban.
La inceput, pentru infiintarea rasadurilor, cultivatoarea a cautat cat mai multe seminte de plante aromatice la magazinele de specialitate, iar uneori chiar si la prieteni. De anul trecut insa, Doina Ciuban a reusit sa colaboreze si cu specialistii Statiunii de Cercetare Agricole pentru Legumicultura de la Buzau.
„Anul acesta avem deja stocul nostru de seminte. Pot spune ca munca la plantele aromatice e ceva mai usoara decat in legumicultura, in sensul ca mirodeniile nu sunt atat de pretentioase. Trebuie doar sa fii atent la sezonul de inghet. Le punem mai tarziu noi, ca sa fim siguri ca scapam de ingheturile de primavara. De asemenea, plantele aromatice merg pana in septembrie. Cand temperatura e sub 10 grade ele sufera si capata un aspect necomercial”, ne-a explicat cultivatoarea.
De asemenea, si ingrijirea plantelor aromatice este un aspect important in aceasta cultura. „Nu avem asa multe probleme cu daunatorii cum aveam la legume. La inceput puneam busuioc si alte plantele aromatice pentru a proteja culturile de legume. Am pus si acum plante aromatice, intercalate cu legume. S-au dus daunatorii de pe legume pe busuioc, care l-au distrus. Nu am putut sa-l stropesc, pentru ca trebuia recoltat. Am fost nevoita sa il recoltez si sa-l arunc. Anul viitor voi pune busuioc, planta aromatica de sacrificiu, care va proteja legumele si voi face o zona unde am plantele aromatice, care sa nu fie langa legume.
Pentru a putea valorifica intr-un interval de timp cat mai mare, Doina Ciuban realizeaza de anul acesta mai multe amestecuri de condimente, pe care le comercializeaza cu preturi cuprinse intre 10 si 15 lei, pentru un borcan de 25 grame.
„Prima data am comercializat condimentul simplu, insa la piata foarte multa lume ma intreba la ce se foloseste. Explicam, dar oamenii nu prea retineau. Asa ca m-am gandit sa ofer amestecuri de condimente gata realizate, care sa poata fi folosite direct la mancare. Asa am facut amestecuri pentru carne, legume, ciorbe, peste etc.”, ne-a mai spus Doina Ciuban.
De exemplu, amestecul de condimente pentru legume aromate contine cimbru, busuioc – scortisoara, busuioc – lamaie, oregan, maioran, iar cel pentru carne contine rosmarin, busuioc, salvie, oregan si usturoi.
Pentru anul viitor, Doina Ciuban isi doreste sa colaboreze cu o serie de restaurante pentru a le livra condimente sau amestecuri de mirodenii. „Incercam sa ne reorganizam si sa avem cateva restaurante carora sa le oferim din produsele noastre, numai ca bineteles trebuie sa producem cantitati mai mari. Ne gandim si la colaborarea cu marile lanturi de magazine, dar pana acolo am vrea sa ne realizam propriul produs, cu o personalitate mai puternica. Momentan suntem mici, inca testam piata. Imi doresc sa dezvolt pe termen lung aceasta afacere de familie”, spune Doina Ciuban.
Pe langa amestecurile de mirodenii, familia Ciuban mai produce si sirop de cimbru, salvie, menta sau lavanda, precum si ceaiuri sau dulceata de physalis (lampinion chinezesc).