Chiar daca dispun de suprafete mici, uneori si sub un hectar, o parte importanta din fermierii romani aleg sa valorifice terenul pe care il au. Pentru cei mai multi dintre ei, arbustii fructiferi se pot dovedi cea mai inteleapta decizie. Un asemenea exemplu il putem regasi in comuna Galbinasi, judetul Buzau, acolo unde Daniel Popescu si-a infiintat, in 2012, prima sa plantatie de catina, pe o suprafata de 5.000 mp.
„Am ales catina deoarece este o planta foarte rustica, neavand boli sau daunatori. Eu locuiesc in Bucuresti, sunt inginer horticol, insa nu posibilitatea mereu sa fiu in fiecare zi la plantatie, asa cum ar fi necesar in cazul unei livezi de mar sau cires. Avand si o suprafata mica de teren, mi-am dorit sa plantez arbusti fructiferi, iar la acel moment catina a fost cea mai buna varianta. Mai mult decat atat, mi-am dorit sa dau un plus de valoare acelui pamant, sa nu-l vand. E foarte usor de vandut, dar sincer cred ca mai trebuie si sa producem ceva, nu doar sa importam absolut totul”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Daniel Popescu.
Investitia initiala pe care fermierul din Buzau a fost nevoit sa o suporte s-a ridicat la circa 8.000 de euro, in aceasta suma fiind incluse cheltuielile cu materialul saditor, achizitionarea sistemului de irigatie prin picurarea, imprejmuirea cu gard a plantatie, lucrarile de pregatire si de plantare, alaturi de manopera si gazon.
„Eu utilizez doua soiuri (mascul, femela), cumparate de la o pepiniera certificata, de la noi. Mai exact este vorba de Mara si Andros, care sunt destul de productive si de prococe ca fructificare. Bobul este mediu, nu este foarte mare. Desi in cartile de specialitate sunt notate cu productii de ajung pana la 15 tone, eu nu am ajuns la asemenea cifre, mai ales ca plantatia nu este inca matura. Totusi, anul trecut am reusit sa recoltez cam 800 kg de pe cei 5.000 mp. As fi recoltat mai mult daca faceam aceasta operatiune manual, insa eu am ales sa recoltez prin ramura detasata”, ne-a mai spus cultivatorul.
Recoltarea prin ramura detasata l-a ajutat pe Daniel Popescu sa isi micoreze costurile cu mana de lucru. Dupa ce ramurile sunt taiate, acestea ajung la congelare, unde sunt tinute cateva zile la temperaturi de – 23 de grade.
„Recoltarea prin ramura detasata e relativ simpla. Evident, trebuie sa se pastreze ramuri si pentru anul viitor, pentru formarea tupinii, de asemenea nu vom taia ramurile cu fructe de pe axul central al pomului. Intr-o carte se mentiona ca un om recolteaza manual circa 5 kg pe zi. La un pret de 10 lei/kg, inseamna un venit 50 lei pe zi. Ceea ce inseamna ca omul isi scoate propriii bani, fara ca tu sa mai vreun profit. Asa, cu patru persoane, am reusit sa recoltam intreaga cantitate, prin metoda ramurilor detasate. Ulterior, ele stau cateva zile la -23 de grade Celsius, obtinandu-se in cele din urma boabe curate”, ne-a explicat cultivatorul.
In ceea ce priveste valorificarea, fermierul buzoian a reusit sa obtina 10 lei/kg boabe si 2 lei/kg de ramura cu fructe. „Preturile momentan sunt mici, au scazut in ultima perioada si din cauza publicitatii mari de care a beneficiat aceasta cultura”, ne-a mai spus cultivatorul.
Cei care doresc sa infiinteze o cultura de catina trebuie sa stie ca aceasta planta nu este una pretentioasa la sol, insa necesita irigare, pentru o dezvoltare cat se poate de buna. In cel de-al patrulea an, radacinile catinei pot ajunge si la 10 metri pe orizontala.
„Catina merge aproape pe orice tip de teren si pana la temperaturi de -40 de grade Celsius. Are de asemenea o rezistenta buna la baltiri, la seceta, insa nu in primii 2 ani de viata, unde este foarte important sa fie irigata. Catina mai poate fi folosita si ca gard de protectie al unei livezi. de mar, de cires, avand in vedere ca are tepi. Face imposibila trecerea animalelor sau altor pradatori”, explica Daniel Popescu.
Cea mai buna epoca de plantare este toamna deoarece plantele beneficiaza de multa umiditate in sol, dar se poate face si primavara foarte devreme cu conditia ca terenul sa fie pregatit din toamna. Densitatea culturii realizate de fermierul buzoian are urmatoarele distante: 3,2 m intre randuri si 1,25 m intre plante.
Pentru viitor, Daniel Popescu si-ar dori sa obtina o certificare ecologica a plantatiei, insa este descurajat de preturile mici pe care procesatorii le ofera producatorilor.
„Pana nu exista o reglementare mai concreta a preturilor pe piata, pana nu e o cerere clara, nu vad de ce m-as certifica, desi initial am incercat. E o cheltuiala mare, de circa 300 de euro pe suprafata, iar subventia e cam aceeasi. Am intrebat pe cineva care achizitiona catina de la mine, daca ar fi dispus sa plateasca mai mult pentru o cultura ecologica, insa raspunsul lui a fost ca nu. M-ai degraba, poate o sa reusesc sa ma extind putin, poate chiar si cu alte culturi”, ne-a mai spus Daniel Popescu.
Catina este o specie care intra repede pe rod, inca din anul 3 de la plantare si poate ajunge la varsta de 30 de ani, in conditiile din tara noastra.