EXCLUSIV. Fermierii ieșeni cultivă pepeni ecologici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În 2013 au depus cereri de plată pe suprafață la Centrul Județean Iași al APIA 30.584 fermieri, pentru o suprafață de 252.635,19 de hectare, dintr-un total de 400.000 de hectare, cât este suprafața agricolă a județului. Pe o suprafață de 3.172,06 de hectare se practică agricultură în regim ecologic.

Pe terenurile cultivate în regim ecologic, fermierii ieșeni au plantat soia, ovăz, pepeni, tutun, floarea soarelui, grâu, mazăre pentru boabe, precum și legume, potrivit datelor furnizate de Centrul Judeţean Iaşi al APIA, la cererea ştiriagricole.ro.

Fermierii ieșeni au fost harnici în 2013. Din suprafața declarată pentru subvenție, doar 1.487,88 de hectare au rămas pârloagă, potrivit datelor centralizate de APIA Iași în urma controalelor efectuate pe teren. De altfel, funcționarii agenției au reușit o performanță în 2013 în ceea ce privește verificările din teritoriu: 16 oameni au controlat o suprafață de peste 36.000 de hectare.

„Principalele provocări au fost, ca și în anii trecuți, realizarea la termen și în bune condiții a tuturor controalelor și efectuarea plăților pentru diversele forme de sprijin de care au beneficiat și în 2013 fermierii ieșeni. Reușita acestor acțiuni este și cea mai mare realizare pentru instituția noastră. Nu putem să nu evidențiem faptul că la APIA Centrul Județean Iași, în perioada iunie-octombrie, s-au controlat pe teren (control clasic, prin teledetecție, GAEC-uri) peste 36.000 ha cu un număr de doar 16 angajați. La aceasta putem adăuga și satisfacția sprijinului acordat fermierilor, care înțeleg de la an la an din ce în ce mai bine mecanismele subvențiilor din agricultură”, ne-a declarat Leonard Constantin Stafie, directorul executiv adjunct al APIA Iași.

Tot la capitolul reușite se poate menționa implicarea APIA în organizarea Târgului Pentru Ferrmieri AGRALIM 2013.

Cele mai importante cinci tipuri de culturi, în funcție de suprafața cultivată în 2013 în județul Iaşi, pe cele 252.635,19 de hectare declarate pentru subvenţie, au fost porumb, grâu, floarea soarelui, plante de nutreţ şi soia.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE