EXCLUSIV. Fermierii maramureșeni cultivă cartofi BIO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un număr de 11 fermieri din județul Maramureș au solicitat subvenții pentru agricultura ecologică, iar alți 357 de fermieri din sectorul vegetal au solicitat plăți pentru exploataţii agricole aflate în conversie. Printre culturile ecologice din județ se numără cartofii bio și ciupercile ecologice.

Anul trecut, au fost înregistrate de APIA Maramureș cereri de subvenție pentru agricultura ecologică pentru culturi agricole pe terenuri arabile inclusiv plante de nutreț pentru o suprafață de 25,19 ha. Legume, inclusiv ciuperci și cartofi bio, s-au cultivat pe mai puțin de hectar. Au fost depuse cereri de subvenție pentru o suprafață de 3,79 de hectare de livezi și 0,3 hectare de vii, cultivate în regm ecologic, potrivit datelor furnizate la cererea stiriagricole.ro de APIA Maramureș. În total, suprafaţa declarată la APIA Maramureş pentru Plăţi de agromediu, pachetul 5 – Agricultura ecologică în campania 2013 a fost de 29,68 ha.

Numărul fermierilor din județ care vor să produse în regim bio este în creștere. Astfel, pentru exploataţii agricole aflate în conversie pentru care s-a solicitat ajutor specific în Campania 2013, în sectorul vegetal au fost înregistrate cererile primite de la 357 de fermieri, iar în sectorul zootehnic au fost primit cereri de plată a subvenției de la11 fermieri, din care doi apicultori, un crescător de bovine și opt crescători de oi, potrivit datelor furnizate la cererea stiriagricole.ro de APIA Maramureș.

Creșterea numărului de fermieri care solicită subvenții este o dovadă a faptului că aceștia se familiarizează cu normele europene, apreciază Ioan-Florin Urs, directorul executiv al Centrului Județean APIA Maramureș.

„Fermierii au dobândit pe parcurs cunoştinţe tot mai temeinice legate de cerinţele şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească. Totodată, fermierii au conştientizat normele europene şi naţionale în materie de sprijin pentru agricultură. Totuşi, având în vedere numărul mare de agricultori, beneficiari, cu dificultăţi legate de pregătire profesională, vârstă, percepţie şi mijloacele scăzute de informare personală, o parte din cerinţele pentru care se angajează la solicitarea sprijinului de plată nu sunt bine cunoscute şi suficient conştientizate”, ne-a declarat Ioan-Florin Urs, directorul executiv al Centrului Județean APIA Maramureș.

În 2014, Centrul Județean APIA Maramureș are în plan completarea numărului de funcţionari, astfel încât volumul de muncă să fie corect repartizat şi echilibrat pe funcţionari, precum și creşterea calităţii muncii privind modul de instrumentare a cererilor de plată, calitatea controalelor şi acurateţea deciziilor conform normelor legale, comunitare şi naţionale, mai spune directorul executiv al instituției, potrivit datelor furnizate la cererea stiriagricole.ro de APIA Maramureș. Totodată, pentru îmbunătăţirea activităţii în cadrul APIA, personalu va participa la cât mai multe cursuri de informare şi formare profesională.

De asemenea, va fi extins parcul de mijloace de transport din dotare. Rezultatele controalelor efectuate de APIA Maramureș se vede și în suprafața mică rămasă pârloagă la nivelul județului. În campania 2013 un număr de 1.385 fermieri au fost controlaţi pe teren sau prin teledetecţie. Suprafaţa controlată a fost de 11.624,35 ha. Suprafaţa rezultată pârloagă în urma controalelor pe teren a fost de 2,59 ha, în condițiile în care suprafaţa agricolă a judeţului Maramureş este de 257.614 ha, conform recensământului agricol din 2011, iar suprafaţa agricolă declarată la APIA Maramureş în campania 2013 este de 167.516,83 ha.

Pentru îmbunătățirea activității, în 2014 se vor achiziționa și copiatoare și multifuncţionale necesare în desfăşurarea atribuţiilor de serviciu.

Informarea fermierilor privind schemele de plată derulate prin APIA este una dintre principalele preocupări ale funcționarilor din Centrul Județean APIA Maramureș. În acest sens, APIA Maramureş a organizat pe parcursul anului 2013 campanii de informare a fermierilor în cele mai mari localităţi din judeţ. La aceste acţiuni au participat aproximativ 3.000 de agricultori. Efectul acestor informări s-a materializat în depunerea a circa 61.000 cereri pe diverse scheme de plată şi forme de sprijin derulate prin APIA.

Principalele categorii de teren agricol declarate la APIA Maramureş în campania 2013 au fost:

 • Pajişti permanente – 125.238,90 ha, reprezentând 74,76% din totalul suprafeţelor declarate la APIA;
 • Culturi în teren arabil – 34.840,86 ha, reprezentând 20,80% din totalul suprafeţelor declarate la APIA;
 • Culturi permanente (pomi, arbuşti fructiferi) – 7.103,23 ha, reprezentând 4,24% din totalul suprafeţelor declarate la APIA;
 • Grădini familiale – 232,10 ha, reprezentând 0,14% din totalul suprafeţelor declarate la APIA;
 • Vii – 101,71 ha, reprezentând 0,06% din totalul suprafeţelor declarate la APIA.

Sumele estimate să fie plătite fermierilor pentru anul 2013, pe scheme de plată şi măsuri de sprijin derulate prin APIA Maramureş:

 • Plata unică pe suprafaţă (SAPS) – 19,5 milioane euro;
 • Plăţi compensatorii pentru culturile în teren arabil – 1 milion euro;
 • Plata pentru zona montană defavorizată (ZMD) – măsura 211 – 9,5 milioane euro;
 • Plata pentru zona defavorizată de condiţii specifice (ZDS) – măsura 212 – 370 mii euro;
 • Plăţi de agromediu – măsura 214 – 12,5 milioane de euro;
 • PNDC Zootehnie – prima pe exploataţia de bovine – 6,6 milioane euro;
 • PNDC Zootehnie – prima pe cap de animal, specia ovine/caprine – 1,6 milioane euro;
 • Ajutor specific pentru bovine din zone defavorizate – 2,0 milioane euro;
 • Ajutor specific pentru ovine/caprine din zona defavorizată – 370 mii euro;
 • Ajutor specific pentru exploataţiile aflate în conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică – 300 mii euro;
 • Măsura 2.1.5 – bunăstarea animalelor, pachetul a) porcine – 2,7 milioane euro;
 • Măsura 2.1.5 – bunăstarea animalelor, pachetul b) păsări – 1,1 milioane euro.

Suma estimată să fie plătită fermierilor pentru anul 2014, pe scheme de plată şi măsuri de sprijin derulate prin APIA este de 60 milioane euro, după cum urmează:

 • Plata unică pe suprafaţă (SAPS) – 21,1 milioane euro;
 • Plăţi compensatorii pentru culturile în teren arabil – 1 milion euro;
 • Plata pentru zona montană defavorizată (ZMD) – măsura 211 – 9,5 milioane euro;
 • Plata pentru zona defavorizată de condiţii specifice (ZDS) – măsura 212 – 370 mii euro;
 • Plăţi de agromediu – măsura 214 – 12,5 milioane de euro;
 • PNDC Zootehnie – prima pe exploataţia de bovine – 7,0 milioane euro;
 • PNDC Zootehnie – prima pe cap de animal, specia ovine/caprine – 1,8 milioane euro;
 • Ajutor specific pentru bovine din zone defavorizate – 2,5 milioane euro;
 • Ajutor specific pentru ovine/caprine din zona defavorizată – 500 mii euro;
 • Ajutor specific pentru exploataţiile aflate în conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică – 400 mii euro;
 • Măsura 2.1.5 – bunăstarea animalelor, pachetul a) porcine – 2,33 milioane euro;
 • Măsura 2.1.5 – bunăstarea animalelor, pachetul b) păsări – 1,0 milioane euro.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE