Motivul pentru care China este interesată de agricultura românească

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În 2013, premierul Chinei a făcut o vizită istorică în România, în cadrul căreia s-a vorbit despre investiți chineze în ferme din țară și exporturi de animale vii, carne și produse din carne și lactate. Pe lângă România, China investește în terenuri sau ferme din Europa. Motivul e simplu: populația Chinei va exploda, iar terenurile agricole sunt din ce în ce mai poluate.

Mai mult de 2% din suprafața arabilă a Chinei, adică o suprafață de mărimea Belgiei, este atât de poluată încât este imposibil să mai fie folosită pentru agricultură, potrivit datelor publicate de autoritățile de la Beijing.

China are 135 de milioane de hectare de teren arabil, însă temerile privind faptul că nivelul de toxicitate din sol, apă și aer este atât de ridicat încât afectează atât culturile, cât și sănătatea oamenilor par să fi primit o confirmare. Cei 30 de ani de dezvoltare economică intensivă, prea rapidă pentru a se mai ține cont de mediu și de impactul negativ asupra acestuia pe termen lung, au un cost deloc neglijabil: 3,3 milioane de hectare nu mai sunt bune pentru a planta orez sau orice altceva. Cele mai poluate zone agricole sunt cele din delta fluviului Yangtze, delta fluviului Pearl, nord-estul Chinei și provincial Hunan.

În luna mai a acestui an, autoritățile din cea mai populată provincie a Chinei, Guangdong, au precizat că au descoperit niveluri extrem de ridicate de cadmiu în peste 40% din orezul vândut în capitala Guangzhou.

Pe lângă contaminarea solului cu metale grele, China se confruntă cu secarea unor râuri, ca urmare a amenajării unor hidrocentrale uriașe sau a poluării. Din 1990 încoace, au dispărut de pe harta Chinei 28.000 de râuri.

Într-o țară cu peste 1,4 miliarde de locuitori și care se pregătește să relaxeze politica unicului copil, fapt care va conduce la o explozie demografică, potrivit analiștilor, restrângerea capacităților de producție este o problemă serioasă. În acest context, expansiunea investitorilor chinezi în Europa, unde caută să achiziționeze noi suprafețe agricole, capătă o nouă explicație, dincolo de dorința de a face profit de pe urma producerii de vinuri nobile: asigurarea securității alimentare. astfel, chinezii cumpără podgorie după podgorie în Franța, au preluat în primăvara lui 2013 cel mai mare producător de carne de porc din lume, Smithfield, iar acum vor să importe Bălțate românești din Ardeal.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE