China vrea să-și astâmpere foamea cu carne românească

Facebook
Twitter

Chinezii au venit la București cu lista clar scrisă: 3 milioane de porci, tot pe atâtea oi, vin, miere, cereale. Dacă ar reuși să-și vândă marfa chinezilor, fermierii români ar avea de câștigat, însă zootehnia românească nu mai e ce-a fost odată.

Exporturile făcute în China le-ar putea aduce venituri mai mari fermierilor români, care, pe fondul scăderii cererii interne, se văd obligați să își vândă marfa aproape pe nimic. Însă, dacă ar reuși să își facă loc pe piața chineză, producătorii locali ar avea numai de câștigat. ANSVSA a parafat acordurile care permit exporturile de carne și animale vii. Dar au acești producători capacitatea de a furniza o cantitate constantă de carne la calitatea cerută de client?

Statisticile oficiale arată că, cel puțin în prezent, fermele românești nu au cum să acopere comenzile chinezilor. Aceștia vor să importe anual circa trei milioane de capete de porci.  Numai că producția internă nu acoperă consumul intern, chiar dacă, numai la nivelul lunii septembrie, au fost sacrificate 308.000 de capete în unități industriale specializate (abatoare). Alte 48.000 de capete au fost sacrificate în gospodării.

În total, pe luna septembrie, vorbim de 356.000 de suine sacrificate. A noua lună a anului în curs a fost una în care atât numărul de animale sacrificate, cât și greutatea lor în carcasă au crescut, atât față de august 2013, cât și față de aceeași lună din 2012. Carnea de la animalele sacrificate în abatoare ajunge să fie comercializată ca atare sau sub formă de preparate către marea masă a consumatorilor, deci acest segment al producției trebuie avut în vedere. Dacă în fiecare lună a anului s-ar înregistra un număr similar de sacrificări la porcine în abatoare ca în septembrie 2013, ar rezulta un total de 3,696 de milioane de capete anual, care nu acoperă nici măcar consumul intern, iar chinezii vor ca fermierii locali să le exporte 3 milioane de capete anual, adică două treimi din efectivul intern.

Situația s-ar putea schimba dacă fermierii din țară ar fi dispuși să investească în creșterea porcilor. Autoritățile chineze vor să susțină investitorii locali în vederea obținerii de credite pentru dezvoltarea a două ferme de scroafe, de câte 25 de milioane de euro fiecare. Aceste ferme ar putea asigura o parte din consumul intern și ar putea deveni nucleul de export către China. Totuși, de regulă, chinezii vin cu pachet de acasă. În întreaga lume unde au fost dispuși să investească au dorit să vină cu forță de muncă din China sau cu utilaje fabricate în China sau ambele variante.

La noi, din interesul Chinei de a investi în zootehnie ar putea câștiga tot China. În primăvara acestui an, Shuanghui International Holdings Ltd., cel mai mare producător chinez de carne de porc, a marcat o premieră mondială: a cumpărat gigantul american Smithfield. Compania este prezentă pe piața românească încă din 2004, când a achiziţionat fostul combinat Comtim din Timişoara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE