Ponta despre cazul Nana: Ceea ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal. Va fi sesizat Parchetul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Victor Ponta a declarat, aseară, că ceea ce a descoperit Corpul de Control al primului ministru în legătură cu afacerea Nana este „îngrozitor”, fiind vorba despre „un lung șir de retrocedări ilegale”.

„Ceea ce au găsit acolo este îngrozitor din punct de vedere legal. Aproape 80% din terenuri sunt returnate ilegal. Veți vedea cu documente oficiale că practic tot ce este la Nana, din momentul în care acele terenuri s-au dat unor așa ziși proprietari până la momentul în care au ajuns la o firmă italienească care nu mai există din 2012, dar care în 2013 a vândut terenurile comasate, toate sunt infracțiuni”, a afirmat Victor Ponta, la Antena 3.

Premierul Ponta a arătat că este vorba despre „un lung șir de retrocedări ilegale” al căror beneficiar final a fost, în 2013, președintele Traian Băsescu. Prim-ministrul a anunțat că astăzi va trimite raportul Corpului de Control la Comisia Parlamentară.

Va fi sesizat Parchetul în cazul Nana

Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul schimburilor de terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi, după ce a constatat operaţiuni şi acte ilicite care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, se arată în raportul Corpului de control transmis marţi la solicitarea Agerpres. Potrivit raportului, atribuţiile legale în legătură cu soluţionarea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia locală de fond funciar Nana în perioada 1997-2005 au fost exercitate defectuos, iar reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamente ale foştilor proprietari, fără obţinerea consimţământului persoanelor îndreptăţite, cu încălcarea prevederilor legale.
Corpul de control a constatat că majoritatea angajaţilor din cadrul Primăriei Comunei Nana, precum şi rudele şi afinii acestora au depus cereri pentru reconstituirea dreptului de proprietate, la fel şi persoane care nu erau îndreptăţite, potrivit legii.

Raportul descrie modul în care societatea Berfige SRL a achiziţionat teren în zonă şi cum l-a vândut, în septembrie 2013, Ioanei Băsescu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE