Dacian Cioloş: România a evoluat în privinţa creşterii productivităţii în agricultură

Facebook
Twitter

Comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloş, a afirmat faptul  că se vede cu ochiul liber că lucrurile au evoluat în România în privinţa creşterii productivităţii în agricultură, în urma subvenţiilor directe primite din fonduri europene.

„Mă refer aici la schema micilor fermieri și plățile cuplate care pot fi acordate specific pentru anumite sectoare de producție sensibile, respectiv la lapte, la carne sau în alte sectoare. Practic, 13% din alocarea bugetară totală pe plăți directe le va putea acorda România pe anumite sectoare pe care le consideră sensibile. Aici trebuie luată decizia, care sunt sectoarele și cum se împarte suma respectivă. La aceste 13 procente se mai adaugă 2% pentru a susține în mod complementar culturile proteice, pentru a crește capacitatea de producție de furaje în vederea dezvoltării sectorului animal”, a declarat joi, comisarul european pe agricultură, Dacian Cioloş la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture”.

Acesta a mai precizat că există în continuare posibilitatea acordării plăților complementare și a plăților redistributive, dar și implementarea măsurii privind fermierul activ pentru a putea elimina pe cei care nu lucrează pământul.

În ceea ce privește schema simplificată pentru fermele mici, măsura poate fi aplicată fie cu un număr redus de controale și prin acordarea unei sume fixe pentru fermele cu 1-5 hectare ori să se păstreze nivelul subvenției la hectar, calculat în funcție de numărul de hectare.

„Această schemă am coroborat-o cu o măsură de restructurare din PNDR, care permite acordarea unei prime suplimentare, mai mult cu 20% decât aceste plăți directe, pentru cei care au gospodarii în ferme mici, ca să se retragă din activitatea agricolă, fie prin arendare, fie prin vânzarea terenului. Ei pot primi aceasta primă dacă România introduce măsura în PNDR”, a explicat comisarul european Dacian Cioloş.

Comisarul european pe agricultură consideră că este important ca fermele să producă pentru piață, indiferent de mărimea lor.

„O fermă care trăiește doar din subvenția la hectar nu este una viabilă, indiferent de dimensiune, fie că are 1 sau 5 hectare. (…) Trebuie să incităm la investiții de scară mică să-i ducem spre piață, să aibă finalitatea produsului. Mi se pare utilă măsura de a acorda o primă de investiții de 15.000 de euro, fără cofinanțare privată din partea beneficiarului, pentru că este mai eficientă decât să-i dai 20 sau 30 de euro mai mult la hectar în plata directă dacă are 3, 4, 5 hectare. Odată dați toți banii poate duce la eficientizarea investiției”, a subliniat Dacian Cioloș.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE