Federația Proprietarilor de Păduri cere 3 miliarde de euro din PNDR 2014-2020 pentru sectorul silvic

Facebook
Twitter

Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România  – Nostra Silva cere alocarea a trei miliarde de euro din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală – PNDR 2014-2020 – pentru sectorul silvic, iar toate tipurile de sprijin pentru investiții în silvicultură să fie cuprinse într-o singură măsură, a declarat Cătălin Tobescu, vicepreședinte al Federației, cu prilejul Congresului Național al Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România.

Potrivit lui Cătălin Tobescu, măsura ar trebui să cuprindă submăsuri care să acopere toată gama de necesități din sectorul silvic. Programarea măsurii „Silvicultura” ar trebui să fie făcută împreună și cu acordul actorilor importanți din sector — proprietari, administratori, forestieri, reprezentanți ai industriei prelucrătoare.

Reprezentanții Federației Nostra Silva susțin că PNDR 2014-2020 nu ține cont de strategia, prioritățile și obiectivele Uniunii în privința pădurilor și sectorul forestier. Aceștia precizează că PNDR 2014-2020 nu cuprinde într-o singură măsură toate tipurile de sprinjin din silvicultură, dar că regăsim susținerea financiară împreună cu agricultura la două submăsuri, care însumează 200 milioane de euro.

Cătălin Tobescu a declarat că din discuțiile cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pădurile ar trebui să primească sprijin prin programele de mediu, dar legislația europeană prevede că finanțarea în sectorul forestier să fie făcută în proporție de 90% prin măsurile de dezvoltare rurală.Vicepreședintele Nostra Silva a precizat că săptămâna trecută a discutat cu Daniel Constantin și că ministrul Agriculturii este deschis la dialog. Federația este în negocieri cu Ministerul Agriculturii și este posibil, conform lui Tobescu, să obțină 30 de euro pe hectar de pădure, sprijin pe suprafață.

La Congresul Național al Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, care a avut loc la Palatul Patriarhiei, a participat și ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE