Într-o piață în care lupt pentru pământ devine tot mai acerbă, arendașii trebuie să obțină randamente bune, dacă vor să rămână pe linia de plutire.

Noua politică agricolă, valoarea subvențiilor sau fluctuațiile de pe piața cerealelor reprezintă doar câteva dintre problemele cu care se confruntă arendașii. Pe lângă acestea, proprietarii terenurilor arendate vor beneficii tot mai mari.

„Suntem într-o competiție. Cei care ne-au arendat terenurile vor venituri cât mai mari și nu poți să le oferi decât dacă obții producții mai mari”, ne-a declarat Constantin Bazon, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Constantin Bazon.

Obținerea unor recolte mai bogate este condiționată și de exploatarea la maximum a fiecărui petec de pământ. În acest context, faptul că nici până la această dată nu a fost clarificată problema plăților pentru înverzire îi pune pe gânduri pe fermieri.

„Circa 30% din subvențiile pe anul viitor, adică 480 milioane de euro, a fost pusă deoparte pentru înverzire, dintr-un total de 1,4 miliarde. Dar nu este clarificată această problem. Nu știm încă dacă vor putea obține acești bani cei care creează liziere sau cei care lasă nelucrată o suprafață de 5% din teren. La o exploatație de câteva mii de hectare, este enorm și va genera pierderi economice fantastice, ca să nu mai vorbim de riscuri, deoarece buruienile și dăunătorii se vor înmulți pe zonele nelucrate și se vor extinde și către culturi”, a explicat vicepreședintele LAPAR.

În urma negocierilor cu mai-marii de la Bruxelles, România a obținut ca procentul destinat zonelor de interes ecologic să fie redus de la 7% la 5%, iar creșterea acestuia să se facă până la 7% abia în anul 2018 și doar în urma unei evaluări a Comisiei, care să ia în considerare impactul asupra mediului, veniturile fermierilor și producția agricolă.