Vladimir Mănăstireanu: Nu există niciun indiciu că ar fi ajuns în magazine carne provenită de pe piața neagră

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nu există la acest moment niciun indiciu că ar fi ajuns în marile lanțuri de magazine sau în rafturile din comerț carne provenită de pe piața neagră pentru că aici nu intră decât marfă fiscalizată, a declarat, miercuri, președintele Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, la Realitatea TV.

“După ce am vorbit cu reprezentanții DIICOIT și ne-au anunțat județele și depozitele care sunt implicate în ancheta lor noi am sechestrat toată marfa în depozite și în cursul zilei de mâine (joi — n.r.) o să solicităm documentele ca să stabilim trasabilitatea cărnii.

Nu se spune nicăieri că a fost importată din spațiul comunitar carne alterată iar tot ce vine din spațiul comunitar vine însoțit de certificate sanitar veterinare care atestă siguranța și conformitatea produselor respective. Aici vorbim de fraudă fiscală. Până acum nu avem niciun indiciu că marfa de pe piața neagră ar fi ajuns în magazine”, a spus președintele ANSVSA.

Vladimir Mănăstireanu a precizat că merge “pe mâna medicilor sanitari-veterinari” pentru că nu sunt indicii că inspectorii ar face parte din această rețea.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii unor grupări achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

Procurori DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență. Prejudiciul preliminar estimat este de peste 15 milioane de euro.

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne și au aplicat sancțiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

Verificările au fost demarate în urma informațiilor referitoare la existența la comercializare și în depozite a unor cantități de carne alterate și cu data durabilității minimale depășită.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE