Câte boabe dau arendașii din județul cu cei mai mulți investitori străini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În unul din cele mai căutate județe de către investitorii străini, proprietarii nu mai vând teren agricol, iar cei care l-au dat în arendă nu vor câștiga prea mult.

„Se dau cam 400-600 de kg de boabe la hectar la arendă. 1.000 de kg ar fi arenda corectă, dar nu se dă. Poate această cantitate se dă în zonele foarte productive, dar nu este cazul la noi. Ca să dea 1.000 de kg la hectar, arendașul ar trebui să facă 5.000 de kg producție, or asta necesită tehnologii, deci investiții”, ne-a explicat inginerul Viorel Ursulescu, directorul executiv adjunct al Camerei Agricole Timiș.

Oricum, spune el, nici chiar arendașii străini nu oferă mai multe boabe, pentru că și ei merg tot pe cultura mare, și nu pe culturile de nișă care ar asigura o productivitate mai mare. Însă, spre deosebire de proprietarii din Caraș-Severin, cei din Timiș câștigă mai bine de pe urma pământului arendat. Astfel, dacă media în Timiș este de 400-500 de boabe la hectar, în Caraș-Severin media se plasează la circa 300-400 de kg de boabe la hectar.

Mulți dintre cei care și-au vândut terenurile în urmă cu mai mulți ani s-au ales cu 200-300 de euro pe hectar, în vreme ce prețurile sunt azi și de peste 20 de ori mai mari.

„La noi, pământul e bun și ieftin. În urmă cu câțiva ani, s-au dat pe nimic, cu 200-300 de euro, acum e 7.000 de euro hectarul, dar nu mai vinde lumea pentru că așteaptă creșterea prețurilor”, spune ing. Viorel Ursulescu.

În județul Timiș sunt înregistrate cele mai multe firme cu capital mixt, care activează în agricultură, pescuit și piscicultură. Cei mai mulți investitori străini sunt italieni și francezi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE