ANSVSA

Investitorii străini care controlează agricultura României

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La finele anului trecut, în România erau înregistrate 4.933 de firme cu capital integral străin, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului, la solicitarea stiriagricole.ro.

Cele mai multe societăți comerciale cu capital integral străin care derulau activități în agricultură, silvicultură și pescuit, în România, la finele lui 2013, sunt italiene. Numărul acestora a ajuns la 1.533, adică aproape o treime din total. Totuși, numărul firmelor nou-înființate s-a redus ușor, de la 516 în 2012, la 511 în 2013.

Pe locul al doilea în topul investitorilor străini care controlează agricultura României se regăsesc investitorii germani, cu 630 de firme. Numărul societăților nou-înființate a crescut de la 204 în 2012, la 213 în 2013.

Investitorii austrieci se clasează pe locul al treilea în ceea ce privește numărul de firme cu capital străin care activează în agricultura, silvicultura și piscicultură din România. În prezent, austriecii operează 296 de firme.

Spania, unde locuiește cea mai mare comunitate de români imigranți, ocupă poziția a patra în topul investitorilor în agricultura, silvicultura și piscicultura din România, cu 255 de firme. Anul trecut au fost înființate 87 de noi societăți, față de numai 81 cu un an înainte.

Locul al cincilea este ocupat de vecinii unguri, cu 246 de firme.

Trebuie remarcată și prezența unor investitori mai exotici, cum sunt cei din Costa Rica. Aceștia administrează trei firme în România. Același număr de societăți dețin și investitorii din Emiratele Arabe Unite, India, Monaco, Republica Coreea, Rusia, Slovenia, Tunisia sau Venezuela. Din Libia, un singur investitor a înființat o firmă în 2012, dar nu l-a mai urmat niciun alt compatriot. În schimb, anul acesta un investitor din Hong Kong a deschis prima societate în țara noastră.

Investitorii chinezi, de care se leagă speranțele autorităților nu doar în ceea ce privește agricultura, dar și industria energetică sau transporturile, dețin în România 7 companii care derulează activități în agricultură, silvicultură și piscicultură. Dacă în 2012 au fost înființate patru companii cu capital integral chinez, în 2013 doar două au fost înregistrate la Registrul Comerțului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE