Claudiu Frânc, FCBR: Când iese de la Registrul Comerțului, fermierul trebuie să fie economist, jurist, avocat

Facebook
Twitter

Sute de fermieri au renunțat la ideea de a accesa fonduri europene pentru agricultură prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), deoarece trebuie să îndeplinească mult prea multe proceduri birocratice.

În Ghidul Solicitantului se prevede că beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură trebuie să se înregistreze ca persoană fizică autorizată sau să își facă firmă, la semnarea contractului de finanțare. Pentru aceasta, trebuie să facă un drum la Registrul Comerțului.

„După ce iese de la Registrul Comerțului, fermierul trebuie să fie economist, jurist și avocat, pentru că, imediat ce s-a înregistrat, încep controalele. În România nu mai face nimeni consiliere, ci sunt cu biciul pe noi. Avem 67 de instituții care ne controlează și ne amendează. Mulți fermieri care au vrut să se înregistreze ca să ia fonduri europene pentru agricultură au renunțat, mai ales în sectorul vacilor, unde micii producători au peste 60 de ani”, ne-a declarat Claudiu Frânc, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

La 1 iulie 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis oficial Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 către Comisia Europeană în vederea aprobării. Noul PNDR are 15 măsuri de finanțare și o alocare totală de 9,85 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE